2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Néhány hete zárult a kosárlabda-bajnokság, az új idényben pedig a Marosvásárhelyi CSM is részt vesz az élvonalban. Míg azonban a főbb klubok részéről már megjelentek az első információk a játékosmozgások kapcsán, a városi sportklub háza táján egyelőre teljes a csend. Márpedig alaposan fel kell kötnie a csapatnak a felkötnivalót, ha helyt akar állni az új bajnoki idényben, hisz igencsak erős, színvonalas bajnokság volt a legutóbbi, és hasonlónak ígérkezik a következő is.

George Trif vezetőedzőtől megtudtuk: annak ellenére, hogy még nincsenek látványos újdonságok, az új idény előkészítése már megkezdődött. Az előző idényben használt keret nagyvonalakban helyben marad – mondta –, csak Ross-Millerrel nem újítanak szerződést. Azt is tudjuk továbbá, hogy Steff Norbert a visszavonulás mellett döntött. A többiekkel hamarosan új szerződést kötnek. Ahhoz azonban, hogy meg tudjanak kapaszkodni az élvonalban, néhány erősítésre is szükség lesz, és Martinić mellé (akit az új idényben inkább alacsonybedobóként foglalkoztatnának) egy játékirányítót, egy centert és egy erőcsatárt igazolnának. Tárgyalások, tapogatózások már most folynak, azonban nem sietik el, hiszen az árak az idény közeledtével általában csökkenni szoktak. Mindenképpen tapasztalt, jó képességű játékosokra lesz szükség, akik mellett a helyi fiatalok fejlődése is lehetségessé válik, a legfontosabb ugyanis az, hogy az ifjak felnőjenek az első osztály szintjére.

George Trif azt is elmondta, nagyvonalakban tisztában vannak azzal, hogy milyen költségvetésre számíthatnak, ez pedig erre a három légiósra lesz elég még akkor is, ha így igen nehéz lesz felvenni az élvonal ritmusát. „Az első év az alkalmazkodás éve lesz” – mondta. Kiesni azonban mégsem kellene, és bízik benne, hogy a keret elég lesz legalább a megkapaszkodáshoz. „Sok függ attól, hogy milyen erős lesz a mezőny – tette hozzá –, szükség esetén a télen még lehet erősíteni.”

A felkészülés a szeptember utolsó hetében kezdődő új idényre augusztus elején indul. A bajnokságot idén két konferenciára osztva játsszák, hogy a marosvásárhelyiket melyikbe sorolják, az csak utóbb derül ki.