2021. október 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Háromból két gyermek naponta eszik édességet, ugyanakkor 30 százalékuk nem fogyaszt gyümölcsöt mindennap – derül ki a Reveal Marketing Research hétfőn közzétett felméréséből.

A romániai gyermekek étkezési szokásairól és táplálkozással kapcsolatos neveléséről szóló fontos információk megosztása mellett a felmérés célja felhívni a figyelmet arra, hogy a szülők által a gyermekeknek átadott helytelen étkezési szokások hosszú távon kihatnak a gyermekek egészségére, emiatt haladéktalanul javítani kellene ezeken.

A megkérdezett célcsoport – 25 év fölötti szülők – tagjai által szolgáltatott adatok szerint az étkezési szokások nem a legegészségesebbek a családokban. A 14 év alatti gyermekek 65%-a naponta fogyaszt édességet, a megkérdezett szülők 22%-a pedig beismerte, hogy a kicsik egy nap két-három alkalommal is esznek édességet, noha táplálkozási szakemberek szerint csak heti egy-két alkalommal ajánlott az édes termékek fogyasztása.

A szülők 43%-a arról számolt be, hogy a gyermekük legalább heti egy alkalommal iszik szénsavas italt, és ezek közül 14% inkább üdítőt fogyaszt víz helyett. Arra a kérdésre, hogy milyen típusú ételeket szoktak kínálni gyermekeiknek, a válaszadók 52%-a sós rágcsálnivalókat (chips, sós rudacskák), 49%-a pedig félkész termékeket, például felvágottat vagy virslit jelölt meg.

A megkérdezettek 41 százaléka mondta ugyanakkor azt, hogy majdnem mindig van valami édesség otthon, 31 százaléka ugyanezt állította a félkész termékekre, 19 százaléka pedig a szénsavas, nem alkoholos italokra vonatkozóan.

Bár a szülők 69 százaléka állítása szerint tisztában van azzal, hogy saját étkezési szokásai befolyásolják gyermeke ilyen irányú szokásait, csak 35%-uk jellemezte életmódját „eléggé egészségesnek”.

A feldolgozott élelmiszerek is nagymértékben vannak jelen az élelmezésben. A szülők 52%-a mondta azt, hogy a gyerekek heti egy vagy több alkalommal fogyasztanak feldolgozott élelmiszereket. 12%-uk pedig azt vallotta, hogy nagy vagy nagyon nagy mértékben fogyasztják ezeket, a friss élelmiszerek rovására.

Paradox módon a szülők 56%-a gondolja azt, hogy a feldolgozott élelmiszerek egészségtelenek, és a felvágottakat, tejtermékeket és gyorskajákat sorolták ebbe a kategóriába. Ugyanakkor tízből három szülő állította azt, hogy gyerekeik mindennap vagy majdnem mindennap esznek friss gyümölcsöt.

A megkérdezettek válaszai értelmében a romániai gyermekek által kedvelt ételek típusait tekintve a levesek állnak az első helyen (45%), ezt követik a főtt ételek és a különböző módon elkészített burgonya (35%, illetve 34%), míg reggelire a legtöbben a tejjel együtt fogyasztott müzlit részesítik előnyben (73%). Az étkezések közötti nassolnivalók esetében a gyermekek leginkább az édességeket, kifliféléket, süteményeket részesítik előnyben.

A gyermekek étkezési szokásairól szóló felmérést a Reveal Marketing Research piackutató cég végezte a „Plan B” Társadalmi Felelősségvállalási Egyesület és a Kaufland Románia megbízásából augusztus 25. és szeptember 5. között, 801 válaszadóból álló országos reprezentatív mintán. 

Fotó: Menyhárt Borbála