2022. december 6., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A sérült Martinić és Borșa nélkül állt pályára a Marosvásárhelyi CSM a kosárlabda-Románia-kupa D csoportjában a CSO Voluntari elleni találkozóra, ráadásul utóbbi pályáján. Az előző idény ezüstérmeséről van szó, amely az idén a Bajnokok Ligája selejtezőjében is részt vett, végül pedig az Európa-kupában indul. Eközben, mint tudjuk, a CSM most jutott fel a másodosztályból. S a feldobásnál még nem is sejtették, hogy Gajović három perccel később sántikálva lesz kénytelen elhagyni a küzdőteret, azaz három alapembert nélkülözött a marosvásárhelyi együttes – amely így is képes volt felvenni a küzdelmet a toronymagas esélyes és hat légióst használni tudó ellenféllel.

Másfél perc kellett az első pontokig, Gajović süllyesztett el egy triplát, majd Șolopa kosarával 5-0-ra vezettek a marosvásárhelyiek, és az ellenfél csak szabaddobásból tudta megtörni a jeget. A 4. percben azonban Gajović védekezés közben megcsúszott, és rövid ápolás után sántikálva hagyta el a pályát. Jegyezzük meg: saját lábán, így talán nem annyira súlyos. A folytatásban azonban nem vállalta a játékot, és ettől meg is szeppentek egy kicsit a marosvásárhelyiek, így a házigazdák 10 pontra elhúztak. Aztán George Trif tanítványai rájöttek, hogy nincs veszítenivalójuk, és remek hajrával az első félidő végén egypontos előnnyel vonultak az öltözőbe.

Amint várható volt, a harmadik negyedben rákapcsolt a Voluntari, és ebben a tízperces periódusban szinte minden dobásuk be is hullott a gyűrűbe, miközben túloldalt kimaradt néhány triplapróbálkozás, így 13 pontos előnyre tett szert a házigazda. Az utolsó negyedben azonban ebből sikerült kilencet lefaragni, az utolsó nyolc pontot a marosvásárhelyiek szerezték, így mindössze négypontos különbséggel maradtak alul.

Nistor végigjátszotta a 40 percet mint kötelezően szerepeltetett U23-as játékos, és George Trif nem érezte, hogy cserélnie kell. Az igazi meglepetés azonban Sólyom teljesítménye, aki betöréseivel rengeteg szabálytalanságot harcolt ki, 17 pontjából 11-et szabaddobásból szerzett. Ehhez adódnak Engi-Rosenfeld triplái, róla azonban tudtuk, hogy amennyiben jó napot fog ki, nagyon pontos tud lenni távolról. Sajnos Sánta és Person ezúttal csak 38, illetve 36%-on tudott teljesíteni mezőnyből.

És íme, most üt vissza, hogy Csíkszereda ellen több periódusban nem koncentrált eléggé a csapat, mert összesítésben így +18 a pontkülönbsége a CSM-nek, kettővel kevesebb a FC Argeș Pitești-énél, amely hétfőn 38 ponttal verte Ploiești-et. A pitești-iek így már biztosan továbbjutnak mint a két legjobb második helyezett egyike, míg a marosvásárhelyi csapat csak reménykedhet. Akkor lehet ott a nyolcas döntőben, ha a B csoportban a második helyezett pontkülönbsége +18-nál kisebb lesz. Tekintve azonban, hogy az érintettek tudják, mennyire van szükségük a kvalifikációhoz, a Bukaresti Laguna pedig könnyű prédának tűnik, könnyen előfordulhat, hogy az a három pont hiányzik majd, amelyet a Csíkszereda ellenében könnyen hozzá lehetett volna tenni.


A hazai közönség előtt szereplő játékosok ünnepelhettek a mérkőzés végén
Fotó: a CSO Voluntari közösségi oldala



Jegyzőkönyv

Kosárlabda-Románia-kupa, D csoport: Marosvásárhelyi CSM – CSO Voluntari 79:83 (21-26, 23-17, 17-29, 18-11)

Voluntari, Gabriela Szabo sportcsarnok, 100 néző. Vezette: Dragoș Barbu (Jászvásár), Alexandru Ivan (Târgoviște), Mihai Bănică (Bukarest). Ellenőr: Mihai Caraion (Bukarest).

Marosvásárhelyi CSM: Sólyom 17 pont, Engi-Rosenfeld 14 (4), Sánta 13, Person 12 (2), Șolopa 10, Nistor 7 (1), Gajović 3 (1), Lowrance 3. Kispadon: Mureșan, Blaga, Bot, Szilveszter.

CSO Voluntari: Vasiliauskas 18 pont (4), Török 15 (3), Planinić 14, Moore 11, Thompson 6, Axinte 5 (1), Cotton 5, Gotcher 4, Tohătan 3, Voicu 2. Kispadon: Vida, Dan.

Eredményjelző

Kosárlabda-Románia-kupa, csoportkör:

* A csoport: FC Argeș Pitești – Petrolul Ploiești 96:58;

* C csoport: Bukaresti CSA Steaua – Bukaresti Dinamo 80:73;

* D csoport: Marosvásárhelyi CSM – CSO Voluntari 79:83;

* E csoport: Temesvári OMHA Mozzart Bet – Nagyszebeni CSU 90:77;

* F csoport: Galaci CSM – Bukaresti Rapid 66:89.

A B csoport mérkőzéseit elhalasztották.

A nyolcas döntőbe jutott csapatok: Nagyváradi CSM, SCM U Craiova, Kolozsvári U-BT, CSO Voluntari, Temesvári OMHA Mozzart Bet.

A második helyezettek rangsora (a B csoport kivételével): 1. FC Argeș Pitești +20, 2. Marosvásárhelyi CSM +18, 3. Nagyszebeni CSU +11, 4. Bukaresti CSA Steaua –5, 5. Foksányi CSM –36. A legjobb kettő jut tovább.