2020. január 25., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múlt héten harmadik alkalommal szervezték meg a Harmónia test és lélek tábort a nyárádszeredai Deák Farkas általános iskola tanulóinak. Az előző évekhez hasonlóan a parajdi református egyházközség Urbán Andor-panziójában került sor a rendezvényre.

Kezdetben kézilabdások és zeneszerető diákok nyári táboraként indult a kezdeményezés, de időközben rájöttek, hogy a szabadidőt is ki kell tölteni, így színesebbé tették a programokat. Idén a kórusban éneklő, illetve a hangszeres diákokkal Ferencz Örs zenetanár foglalkozott, mellé csatlakozott édesapja, Ferencz Csaba Sándor nyugalmazott zenetanár, míg ezalatt a sportolókkal Májai Imre testnevelő tanár végzett alapozó gyakorlatokat. Antal Ilka földrajz-történelem tanár a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet, majd a diákok a maguk képzelete és ügyessége révén különböző képzőművészeti alkotásokat hoztak létre PET-palackok kupakjaiból. Ferencz Erika feladata a reggeli torna levezetése, szabaidős játékok szervezése és a táncoktatás volt. A napi programokba belefért egy-egy délutáni bányalátogatás, fürdés a strandon, illetve csobbanás dézsában. A közel ötven gyerek szülei pénteken este látogattak el a táborba, ahol a diákok bemutatták a héten tanult zenei anyagot és táncot, a maguk költötte tábori dalt, a szülők megtekinthették a képzőművészeti alkotásokat, majd a gyerekek készítette tábortűz mellett zárták a hetet. A tábor szervezésére a szülői egyesület révén, pályázat útján 500 ezer forintot nyertek a Bethlen Gábor Alaptól, ugyanekkora nagyságrendű támogatást kaptak a nyárádszeredai önkormányzattól is, így a szülőknek idén kisebb összeggel kellett hozzájárulniuk – tudtuk meg Májai Imre tanártól, aki ezúttal is köszönetét tolmácsolta minden támogatónak.

A sikeres tábor után azonban itthon azzal a sajnálatos ténnyel szembesültek a pedagógusok, hogy az ott töltött múlt heti napokat nem számolták el nekik munkanapként. Elégedetlenségüknek a Facebook közösségi oldalon is hangot adtak. Megkeresésünkre az iskola igazgatója, Trufán József elmondta: a nyáron értesült róla, hogy táborba mennének a gyerekekkel, de sem a tábor előtt, sem azt követően nem adták le a pedagógusok a törvény által előírt dossziét, így semmi részletét nem ismerte a rendezvénynek, és ő is csak most és a közösségi oldalon értesült erről. Minden iskolán kívül zajló, diákokat érintő tevékenységhez a módszertanban előírt dokumentációt kell felmutatni, ennek a pedagógusok nem tettek eleget, így ő sem tudhatta, hogy táborban vannak. Antal Ilka bejegyzésében elismeri, hogy az ilyenfajta indoklás megállja ugyan a helyét, de őket az emberség kérdése zavarja. „Hol marad a gyermekközpontúság? Mikor érjük meg, hogy a papírhegyek mögött meglássuk azt a pedagógust, aki dolgozik, azt a gyermeket, aki alkot, vagy azt a szülőt, aki befizet a táborra, és a tábor utolsó estéjén büszke a gyermekére, mert az felmutat valamit?!” – tette fel a kérdést. Minden személyeskedést kizárva az iskolaigazgató annyit fűzött hozzá az esethez lapunknak, hogy „egy intézményt nem a Facebookon vezetnek, hanem törvények, jogszabályok, minisztériumi rendeletek értelmében”. A nézeteltérést a szülők is sajnálatosnak tartják, de mindenképp hálásak a pedagógusok munkájáért. „Pár év múlva elfelejtitek, hogy nem járt a szabadnap, de a gyerekek emlékezetéből és szívéből nem lehet kitörölni a szép emlékeket, amiket általatok kaptak!” – írta egyik hozzászóló.

Sikeres, tartalmas táborban vehettek részt idén is a diákok

Fotó: Ferencz Sándor Csaba