2022. május 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

a 35. OTDK tíz szekciójából

Március 29-én az agrártudományi szekció előadásaival indult, majd május 19-én a kémia és vegyipari szekció előadásaival zárult a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia. A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) hallgatói 35 díjat hoztak el a konferencia 10 szekciójából.

Az idei OTDK különleges körülmények, a világjárvány diktálta feltételek mellett online zajlott, a rendezvény 34 korábbi kiadása után először. A nyilvánvaló szervezési nehézségek mellett ugyanakkor az online konferencia megkönnyítette a résztvevők és érdeklődők számára a bekapcsolódást.

Az idei rendezvény különleges volt a BBTE számára, mivel az egyetem második alkalommal látta vendégül az OTDK valamelyik szekcióját – a 2015-ös FiFöMa óta –, mégpedig a biológia szekciót, amely először került sorra Magyarországon kívüli helyszínen, ráadásul a virtuális térben.

A kétévente megszervezésre kerülő OTDK-n való részvételi jogot a hallgatók a Kolozsváron megszervezett, erdélyi egyetemistákat összehívó Reál- és Humántudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián (ETDK) bemutatott kiváló dolgozataikkal nyerhették el. A 2021-es OTDK-n a BBTE hallgatói 6 első, 10 második, 9 harmadik díjat szereztek, ezenkívül 9 különdíjat és egy jutalomdíjat is elnyertek a konferencián bemutatott tudományos munkáikkal.