2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Alig ért véget a helyhatósági választás, a nyertesek még el sem foglalhatták elöljárói széküket, máris megkezdődött a marakodás a parlamenti befutó helyekért. Közben naponta újabb és újabb csúcsokat dönt a koronavírus-fertőzöttek száma. És e kettő között érzékeny összefüggés van. Egyfelől a szeptemberi választások fő vesztese, a szocdem párt – abban a reményben, hogy a regnáló liberálisok hitele markánsan fog erodálódni a következő hónapokban, hisz az emberek tűrőképessége elfogyni látszik ebben a végeláthatatlan járványhelyzetben –, szeretné a decemberre ütemezett törvényhozói választásokat a jövő nyár elejére taszítani. Talán abban bíznak, hogy addig a darabokra hullott, szinte minden hitelét elvesztett vezető baloldali párt valamennyit visszanyer erejéből. Ha másként nem, hát a fő ellenfél „koronás kivéreztetése” árán. Az eluralkodni látszó egészségügyi káosz mellett sokkalta inkább húsba vágó az elemzők által vizionált gazdasági jégkorszak réme. Ezért is lenne észszerű még az idén megtartani a parlamenti választásokat, hogy egy szilárd többség által támogatott, legitim kormány kidolgozza a jövő évi költségvetést. Olyan kabinet, amely a beígért uniós pénzeket le tudja hívni, és a rendkívüli helyzetet az ország fejlesztésére használja. Ez túl szép, hogy igaz legyen, ugyanis mind a liberálisoknál, mind a nagy vetélytársnál, az USR Plus szövetségben nagy a könyöklés a parlamenti helyekért. Amint hírlik, sokan a mostani honatyák közül nem kerülnek befutó helyre. 

Nem más a helyzet az RMDSZ-ben sem. Például Maros megyében meglepő eredménnyel zárult a helyosztó szavazás: a területi képviselők „megbüntették” az első mandátumát záró, egyébként képviselőként jól teljesítő Vass Levente egészségügyi szakpolitikust, mivel úgy vélték: karrierépítő, magánutas, esetenként ellenséges megnyilvánulásaival nem szolgálta a helyi szervezet közös ügyét. Bár senki nem fogalmazta meg nyilvánosan, úgy tűnik, abban botlott meg, hogy nem támogatta, egyesek szerint ellendrukkere volt a Soós Zoltánt sikerre vivő csapatnak. De nem kell még leírni a befolyásos támogatókkal rendelkező ifjú politikust. Egyébként a szövetség számára sokkal kényesebb kérdés, hogy mit kezd a helyhatósági választásokon leszerepelt magyar törpepártokkal, amelyek, miután lejárató kampányt folyattak, most befutó helyeket igényelnek az RMDSZ választási listáján. Jó lenne, ha nem csak a bársonyszék reményében igényelnék az összefogást. 

Végezetül térjünk vissza a járványhelyzetre. Egyre több szakember vélekedik úgy, hogy a helyhatósági választások, valamint az azt követő féktelen és maszk nélküli győzelmi, alkoholos egymásba borulások nagyban hozzájárultak az exponenciálisan növekvő esetszámokhoz. Amikor iskolák és gazdasági egységek bezárásával próbálják fékezni a vírus terjedését, kétséges, hogy másfél hónap múlva biztonságosan meg lehet-e tartani a parlamenti választásokat. A politikai érdek felülírhatja-e az egészséges élethez való jogot?!