2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

(Folytatás január 13-i lapszámunkból)

A haditechnikától visszavonulva ismét a televíziók rendszerével foglalkozott. Kidolgozta a szabványosítható képalkotási technikát. Néhány év kutatás és fejlesztés után, 1950-ben Goldmark Péter vezetésével a CBS társaság elkezdte rendszeres színes televízióadásainak sugárzását.


Goldmark PéterÉs ha már ennyit foglalkozott a képfelvevő készülékekkel, csak egy lépés volt, hogy ezt a technikát az orvostudomány rendelkezésére bocsássa. Megalkotta a gyomor és a belek vizsgálatára alkalmas kicsinyített készüléket, s ezzel óriási segítséget nyújtott a gyógyászatnak.

Miközben a képalkotás, jeltovábbítás technikájával foglalkozott, egy másik nagyon fontos találmányát szabadalmaztatta. Ez nem volt más, mint a mikrobarázdás hanglemez. Kezdetben a hangrögzítésre alkalmas lemezek tárolókapacitása eléggé kicsi volt, alig fért el rajtuk a többtételes zenemű egyetlen tétele. Goldmark Pétert nagyon bosszantotta, hogy szinte állandóan a készülék közelében kellett lenni, mert állandóan cserélgetni kellett a lemezeket. A régi lemezjátszók az elfogadható hangminőség miatt percenként 78-at fordultak, és egy centiméternyi széles sávban 33-40 barázda rögzítette a hangot. 

Sok kísérlet után Goldmarknak sikerült lecsökkentenie a lemez forgási sebességét valamivel több mint 33-ra, és megnövelnie a barázdák számát centiméterenként 88-118-ra úgy, hogy a hangminőség megmaradjon. Ezzel az eljárással többszörösére nőtt a hanglemezek tárolókapacitása, és ezért lettek ezek a korongok LP (long play = hosszan játszó) lemezek.

Már említettük, hogy Goldmark zenével is foglalkozott. Zene iránti rajongása elvezetett oda, hogy megkísérelte megoldani az autókba szerelhető lemezjátszók problémáját, a rázkódás kiiktatását. A lemezek és a lejátszókészülékek méretét sikerült lekicsinyítenie, de nem tudta kiküszöbölni a rázkódás következtében keletkező akadozásokat, ugrásokat. A kazettás magnók megjelenése a hatvanas évek elején rádöbbentette Goldmarkot, hogy nem érdemes tovább kísérleteznie az autókba szerelhető lemezjátszók terén.


Az első színeskép-megjelenítő működését rekonstruáló készülékEhelyett inkább a távközlésre összpontosított. Lefektette a kábeltévé-rendszerek alapjait, de ő dolgozta ki a távközlésre használt műholdak működési elvét is. Ugyancsak fontos szerepe volt a Holdra szállás (1969. júl. 20.) élő közvetítésének biztosításában.

Szinte hihetetlen, hogy mennyi minden köszönhető Goldmark Péternek. Ő dolgozta ki a mozgóképek „konzerválásának” technikáját is. Kezdetben a tévéadások élő adások voltak, ezért nem volt lehetőség az adások ismétlésére. Az EVR (electro video recording) technológia kidolgozása viszont lehetővé tette a műsorok újrajátszását, megőrzését. Ez az eljárás indította útjára a későbbi videómagnókat.

Goldmark Péter Károly meglepően találékony lángelme volt. 

150-nél több találmányát szabadalmaztatta. Ennyi technikai megoldás mellett azonban mindig jutott ideje a zenélésre is. Életrajz-írói mindig kiemelik, hogy gyakran átment a szomszédba muzsikálni. A szomszéd pedig nem akárki volt, hanem a világhírű klarinétművész, Benny Goodman. Nem véletlen, hogy Goldmark Péter vonzódott a dzsesszmuzsikához: ez a stílus megengedi a zenésznek a rögtönzést, az improvizációt. Ma már nem tudhatjuk, milyen lehetett a két óriás – a zenész és a tudós – muzsikája, de arra következtethetünk, hogy Goldmark Pé- ter méltó zenészpartner lehetett Benny Goodman mellett, mert másképp csak egyszeri alkalom lett volna az együtt muzsikálás.

Tevékenysége folytán a világot változtatta meg. Ma már jól tudjuk, mekkora hatással volt a televízió az emberiségre. Aki csak a műsorokat nézi, nem biztos, hogy el tudja képzelni, mennyi fáradságos munka állt a technológia hátterében. Goldmark Péter Károly méltán megérdemelte az Egyesült Államok legrangosabb kitüntetését: 1977. nov. 22-én maga Jimmy Carter tüntette ki Tudományos Érdeméremmel.

A nagy tudós nem hiába kísérletezett az autóba szerelhető lemezjátszóval, ugyanis a zene mellett nagyon kedvelte az autókat – valószínűleg a sebességet is. Sajnálatos módon a születésnapját követő napon, 1977. december 7-én, 71 évesen autóbalesetben halt meg. 


Az első, sorozatban gyártott CBS-Columbia színestelevízió-készülék