2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vilmos brit trónörökös pénteken esküszik örök hűséget polgári származású menyasszonyának, Kate Middletonnak.

 Szerdán hajnalban London utcáin megtartották a közelgő trónörökösi esküvő „jelmezes főpróbáját”. Vilmos brit trónörökös – Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban – pénteken esküszik örök hűséget polgári származású menyasszonyának, Kate Middletonnak a londoni Westminster-apátságban.

A főbb helyszíneken napok óta táborozó legelszántabb rajongók azonban már szerda reggel a brit fegyveres erők teljes esküvői pompába öltözött díszegységeinek felvonulására ébredhettek. A brit szárazföldi hadsereg, valamint a királyi haditengerészet és a királyi légierő azon alakulatai tartottak főpróbát, amelyeknek az a megtiszteltetés jutott, hogy a jeles napon az esküvői menet díszkíséretét, illetve díszsorfalát alkothatják.

A szerdai főpróbán részt vettek azok a királyi gépjárművek, illetve hintók is, amelyek a tervek szerint a trónörökös párt szállítják az apátságba, majd az esküvői szertartás után onnan a Buckingham-palotába.

A Westminster-apátságot szerdától már nem látogathatja a nagyközönség, mivel az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában is teljes sebességre kapcsoltak az előkészületek.

Az alapos felkészülés nem véletlen, hiszen az évszázad esküvőjeként emlegetett nagy eseményt óvatos becslések szerint is kétmilliárd tévénéző követi majd figyelemmel világszerte, és a londoni hatóságok azzal számolnak, hogy az esküvői menet útvonalán egy-millióan köszöntik majd a fiatal hercegi párt.

A Scotland Yard nyomatékosan felhívta az eseményre kivonulók figyelmét arra, hogy bármiféle rendbontási kísérletre „robusztus” választ adna az esküvő biztonságára ügyelő ötezer rendőr. Rendőrségi értesülések szerint a ceremónia napjára több anarchista csoport is rendzavarást tervez. Egy iszlám szervezet hivatalosan is bejelentette, hogy tiltakozó megmozdulást akar tartani az esküvő idején, ezt azonban a Scotland Yard betiltotta.