2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Helyi termékek vására Szászrégenben

Szászrégen központi parkjának bejáratánál hatalmas húsvéti nyuszi várja mindazokat az érdeklődőket, akik meg szeretnék látogatni a helyi termékek vásárát. 


Fotó: Fábián András A polgármesteri hivatal április 23. és május 2. között első alkalommal szervezett vásárt a helyi termelők és kézművesek számára. A cél nem csak az, hogy támogassák a helyi termelőket, hanem az is, hogy minél több egészséges terméket fogyasszon a lakosság. 

  A standokon a legkülönfélébb termékekkel és kézműves munkákkal találkozhatnak a látogatók. Méz és különböző méhészeti termékek (Kriszan család), a gyerekkorunkból megszokott ízletes házi tészták (Adina, Gustul copilăriei – Gyermekkorunk ízei), az elmaradhatatlan kürtőskalács, cukor nélküli édességek és különböző cukor nélküli szörpök (Bellis Sweets), levendulából készített esszenciák (Rózsa család), cukormentes szörpök, dzsemek és borok, melyek alapanyagaként az áfonyát használták (Cseh tanya) kaphatók.

Nem hiányoznak a bőrápolásra használt, kémiai anyagoktól teljesen mentes biokrémek (Pur HerBet) sem.

 A kézművesstandoknál is találhat a vásárló érdekességeket. Környezetbarát játékokat, melyek kimondottan fából készültek, különböző, csak kézzel varrt népviseleti darabokat, kucsmákat, bőrmellényeket, gyöngyökkel díszített húsvéti tojásokat, lézerrel kivágott fadíszeket (LASER Cuties) és kötött babákat, játékokat („by Diana Istrate”).

 Gráma Imola, a Szászrégeni Polgármesteri Hivatal sajtószóvivője kérdésünkre elmondta: – A hivatal hagyományt akar teremteni a helyi termékek vásárából. Célunk az, hogy minden hónap utolsó előtti hétvégéjén megszervezzük a vásárt. Első három alkalommal a helyet díjmentesen biztosítjuk, a standokat is díjmentesen bocsátjuk a termelők részére. A vásár nem feltétlenül a szászrégenieknek szól, hiszen most is érkeztek termelők, kézművesek Kendről, Beresztelkéről, Erdőidecsről és Maroslakáról is. Célunk, hogy támogassuk a helyi termelőket, és fogyasszunk minél több helyi, egészséges terméket.

 A vásár a fiatalabb korosztálynak is örömet okoz, hiszen a park bejáratánál hatalmas húsvéti nyuszi és óriástojások várják a gyerekeket, akik rögtön lefotóztatják magukat a tapsifülessel.