2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sikerült-e felmérni a szokatlan időjárás okozta károkat? – kérdeztük Timar Liviut, a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság ügyvezető igazgatóját.

Amint arról tájékoztattuk olvasóinkat, május 2 – 4. között, főleg reggelente a tavaszi időjáráshoz viszonyítva rendkívül alacsony hőmérsékleteket mértek, különösképpen Szászrégen és Bátos térségében. A kora hajnali órákban az átlagos hőmérséklet –2,5 C-fok volt, Bátos környékén egyik reggel – 4 C-fokot mutatott a hőmérő. Sikerült-e felmérni a szokatlan időjárás okozta károkat? – kérdeztük Timar Liviut, a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság ügyvezető igazgatóját.

Timar Liviu, mielőtt vázolta volna a helyzetet, elmondta, hogy sajnálatára a múlt héten több sajtóorgánum vészharangot kongatott, hogy a gyümölcsösökben a
fagy által okozott károk „felbecsülhetetlenek”. Amint mondotta, ez egyáltalán nem felel meg a valóságnak. Terméskárokra valóban számítani kell, de nem a hangoztatott mértékben. Tájékoztatása szerint a mezőgazdasági igazgatóság, a növényvédelmi egység szakemberei a múlt héten kezdték el a károk felmérését. Az már bizonyos, hogy a három nap hajnalán az aránylag rövid ideig tartó fagy az említett térségekben 2.000 ha-os területen érintette a gyümölcsfákat. A megelőző időszakban a fák virágba borultak, vannak olyan parcellák, ahol a virágok 10%-a, máshol 30%-a, de a völgyekben helyenként a virághullás 80-100%-os volt. A felmérés nehézkesen zajlik, mivel ugyanazon a lombon a virágok a széljárás irányától függően pusztultak el. Ugyanazon az ágon is különböző volt a virághullás mértéke. Nagy figyelmet igényel a felmérés, mert a virágszirmok lehullása ellenére, ha a hideg nem érintette a magházat, a terméskezdeményt, akkor az terméssé fejlődhet. Az már tény, hogy a völgyekben a kár jelentősebb mértékű, mint a domboldalakon elterülő gyümölcsösökben. A pontos adatokra még várni kell. A felméréseket – a biztosítók szakembereivel együtt – nagyon körültekintően végzik azokon a területeken, amelyekre a termesztők biztosítást kötöttek. Timar Liviu végül elmondta, hogy a fagy érintette területeken a virághullás ellen nem lehet tenni semmit, de ajánlja, hogy a következőkben a termelők idejében és alapos figyelemmel végezzék el növényvédelmi munkálatokat.

Érdeklődésünkre az egyik gyümölcstermesztő vállalkozás adminisztrátora, Hangan Vasile elmondta, hogy az általuk művelt több mint 200 hektáros területből eddig 40 ha-on fedeztek fel májusi fagy okozta terméskárokat, amelynek felbecsült értéke egymillió lej. Ez korántsem végleges, ugyanis a felmérést folytatják.