2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

1-0-s győzelmet aratott a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgócsapata az 1. liga alsóházának utolsó játéknapján. Az Academica Clinceni elleni találkozó előtt olyan hírek jelentek meg, hogy a háromszéki csapatnak talán pótselejtezőt kell játszania, miután az élvonalbeli klubok többsége arra szavazott, hogy a járvány miatt befejezhetetlen bajnokság végső sorrendjének megállapításakor a rájátszás pont/mérkőzés arányát vegyék figyelembe. Ez pedig meghatározta a találkozó hangulatát is.

Clinceni szűk kerettel érkezett Sepsiszentgyörgyre, így természetes volt, hogy a mérkőzést végig a házigazda csapat uralta. Igaz, az első félórában nem tudott komolyabb lehetőséget kidolgozni, míg végül a 26. percben Deaconu a sorfal fölött elcsavart labdája Ureche kapujának rövid sarkába vágódott. A folytatásban is az OSK volt fölényben, Clinceni-nek igazán nagy helyzetei nem voltak a meccs végéig, amikor ugyanis megközelítették a hazai kaput, a védelem és Niczuly a helyén volt, utóbbi egy megpattanó szabadrúgást szögletre mentett, ez volt talán a legnagyobb vendéghelyzet a mérkőzésen. Ugyanakkor az OSK kétszer is ajtó-ablak lehetőséget hagyott ki. Az első félidőben Bouhenna lőtt csúnyán fölé hat méterről, míg a másodikban Fülöp István került ideális lövőhelyzetbe 12 méteren, de szintén magasan fölé küldte a labdát.

Miután az azonos időben játszott nagyszebeni meccsen Jászvásár a hosszabbítás 4. percében egyenlített, kicsit feszült volt a meccs után is a hangulat, hiszen így a pont/mérkőzés aránnyal, a rájátszást számítva, az OSK pótselejtezős helyen maradt volna. Kiderült azonban, hogy amennyiben ezzel a módszerrel számítanák ki a felsőház sorrendjét is (hisz ott sem tudtak két meccset lejátszani), akkor Craiova lenne a bajnok, és nem a CFR. Márpedig a bajnokot már lejelentették az UEFA-nak, és mégsem lehetett volna más módszert alkalmazni az alsó- és a felsőházban.

Fellélegezhetett tehát a Sepsi OSK, különösen, hogy végül a szövetség – az érinthetetlennek számító Dinamót megmentendő – 16 csapatosra növelte az új bajnokság mezőnyét. 

Ezt a bajnokságot pedig úgy zárták le, hogy a felsőházban két, az alsóházban öt meccset már soha nem fognak lejátszani...


Jegyzőkönyv

Labdarúgó 1. liga, alsóház, 14. forduló: Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK–Clinceni-i Academica 1-0 (1-0)

Sepsiszentgyörgyi városi stadion, nézők nélkül. Vezették: Kovács István (Nagykároly) – Ovidiu Artene (Vaslui), Mihai Marica (Beszterce). Tartalék: Florin Mazilu (Szatmárnémeti). Ellenőr: Irina Mârţ (Bukarest).

Sepsi OSK: Niczuly – Dimitrov, Tincu, Bouhenna, Fl. Ştefan, Ştefănescu (59. Gál-Andrezly), Kovács (72. Celea), Deaconu (60. Vaşvari), Carnat, Fülöp István, Šafranko (78. Karanović). 

Academica: Ureche – Kontoes, Patriche, Bejan, Dobrescu, Achim (82. Ilie), Cebotaru (64. Merloi), Ventura, Ion, Marković, Buziuc.

Gólok: Deaconu (26.).

Sárga lapok: Bouhenna (28.), Šafranko (74.), Fülöp István (90+1.), illetve Ion (80.), Buziuc (90+1.).

Eredményjelző

Labdarúgó 1. liga

Alsóház, 14. forduló: Dinamo–Konstancai 

Viitorul 1-1, Sepsi OSK–Clinceni-i Academica 1-0, Nagyszebeni Hermannstadt–Jászvásári Poli 2-2, Târgoviştei Chindia–FC Voluntari 2-0. Az előző fordulóból: Jászvásári Poli–Târgoviştei Chindia 1-0, FC Voluntari–Dinamo 1-2.