2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tizenkilencedik alkalommal került sor Csittszentivánon a gyermek- és ifjúsági kézművesnapokra a Bandi Dezső Kulturális Egyesület szervezésében. A kézművesnapokat minden évben az egyesület névadó iparművészének és népművelőjének, Bandi Dezsőnek az emlékére szervezik meg.

Idén augusztus 30-tól szeptember 3-ig naponta 9 órától várták a csittszentiváni iskolás gyerekeket három különböző korcsoportban.

A gyerekek több műhelytevékenység közül is választhattak: fafaragás, agyagozás, bútorfestés, üvegfestés, gyöngyfűzés, karkötőkészítés, szövés, kukoricaháncsolás várta az érdeklődőket. 


Az egyesület elnöke és a kézművesnapok programfelelőse, Székely Lajos tanár az esemény megnyitóján hangsúlyozta a hagyományos kézműves-tevékenységek fontosságát, jótékony hatását az agy kognitív működésére, a finommotorika, a kreativitás, a problémamegoldó készség fejlesztésére. Székely Lajos már évek óta az egyesület vezetője, faragóműhelyt működtet, ahol az érdeklődő gyerekek megismerkedhetnek a faragás technikáival, eszközeivel. A kézművesnapokon ő maga vezette a fafaragó műhelyt. A többi műhelyfoglalkozást meghívott mesterek tartották: Szigeti György a bútorfestés, Tamás Mihály az agyagozás, Székely Zsuzsanna a szövés, Zöld Gizella a csuhéfonás fortélyaiba vezette be a gyerekeket. A szervezésben és kézműves-foglalkozások vezetésében a helyi pedagógusok is segédkeztek: Bartha Enikő, Bartha Katalin, Gálfi Gizella, Kádár Noémi, Pálfi Pálma, Puskás Tünde, Szabó Csilla és Westerbeke Arabella a gyöngyfűző, üvegfestő és makraméműhelyeket vezették, népdalokat tanítottak. 

A gyerekek nemcsak a kézműves-mesterségek technikáit tanulhatták meg, hanem megismerkedhettek a különböző anyagokkal (fa, csuhé, rongy, üveg), azok felhasználási lehetőségeivel, feldolgozási eljárásaival. Az esemény tiszeteletbeli meghívottja, Bandi Kati ipar- és textilművész, az egyesület névadó művészének lánya a hagyományos népi motívumkincset mutatta be interaktív előadás formájában. A gyerekek támaszkodhattak erre a hagyományos mintavilágra, de kreativitásukat, képzeletüket is szabadon engedhették.

Az eseményen több mint 50 gyerek fordult meg a hét folyamán. A szervezők figyelembe vették a járványügyi előírásokat, és a résztvevőket korcsoportokra osztották, természetesen kötelező volt a maszk viselése is. Az eseményt Mezőpanit önkormányzata és a Barcsa Kft. támogatta.

A kézművesnapok jó hangulatban, kreatív szellemben teltek. A gyerekek örültek az együttlétnek, a közös munkának és éneklésnek. Pénteken, az esemény zárónapján az elkészült munkákból kiállítást tartottak, amelyet a résztvevők szabadon megtekinthettek, majd haza is vihették alkotásaikat. A hét a tanult népdalok előadásával és a gyerekek jutalmazásával zárult. Az igazi jutalom mindannyiunk számára mégis a hagyományok megélése, az együtt töltött idő és a létrehozott alkotás öröme volt.

Szabó Csilla magyartanár