2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar labdarúgó-válogatott kapusa, Gulácsi Péter 2025-ig meghosszabbította szerződését klubjával, az RB Leipziggel. A klub hivatalos honlapjának közleménye szerint a játékos korábbi szerződésének lejárta előtt egy évvel, további két szezonra kötelezte el magát.

„A klub és én 2015 óta egy különleges utat járunk be, hiszen a másodosztályból indulva tavaly már a Bajnokok Ligája elődöntőjében játszottunk. Egy rendkívül sikeres időszak volt ez, amelyet szeretnénk folytatni, ráadásul a családommal is otthonra találtunk Lipcsében, a klubnál, a régióban” – idézte a honlap Gulácsit.

A Salzburgtól 2015 nyarán szerződtetett futballista egy évvel később már első számú kapusnak számított, és eddig 222 meccsen állt a háló előtt a német és nemzetközi mércével is meghatározó tényezővé váló Leipzigben. A magyar hálóőr a Bundesligában (162) és a Bajnokok Ligájában (24) is rekorder a klub történetében, ebben az idényben 42 tétmérkőzésen lépett pályára és 20 alkalommal zárt kapott gól nélkül.

A bajnoki hajrá mellett a magyar válogatottal a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra is készülő kapus után – a Bild című napilap korábbi információja alapján – a közelmúltban a Borussia Dortmund érdeklődött intenzíven. Az angol sajtó eközben a Tottenham Hotspur érdeklődéséről is írt.

A szakemberek által is a Bundesliga egyik legjobb, legmegbízhatóbb kapusának tartott Gulácsi – akit a Kicker 2019-ben a bajnokság legjobb játékosának választott – nemrégiben ünnepelte 31. születésnapját.

Fotó: Az RB Leipzig honlapja


Gyurcsó Ádám váltani készül

Nem tudja elképzelni, hogy hosszabb távon a horvát labdarúgó-bajnokságban ezüstérmes Eszék (Osijek) játékosa maradjon Gyurcsó Ádám. A 20-szoros válogatott szélső sajnálatosnak tartja, hogy bár kifejezetten az eszéki vezetőedző kérésére szerződött oda a Hajduk Splitből, a tavaszi szezonban mégis kevés alkalommal kapott lehetőséget, így az Európa-bajnoki magyar válogatott keretből is kimaradt.

„Az edzésmunkámmal elégedettek voltak, az edző sem mondott semmi rosszat a játékomra, azt viszont világossá tette, hogy nincs helyem folyamatosan a csapat játékrendszerében. Ezért mivel a szerződésem lejár, keresem a legjobb megoldást a folytatásra. Nem akarok kapkodni, de túl későn sem szeretnék döntést hozni, mert nem mindegy, hogy mikor tudok csatlakozni egy csapathoz a felkészülési időszakban” – jelentette ki Gyurcsó.


Holender végleg a Partizané

A magyar válogatott Holender Filipet múlt pénteken végleg megszerezte a Partizan Beograd labdarúgócsapata. „A fellegekben járok. Közhelyesnek hangzik, de tényleg otthon érzem magam az első naptól kezdve – fogalmazott a szerb klub honlapján a 26 éves futballista. – Nagy vágyam volt, hogy a Partizannál maradjak, ezért külön köszönöm a klubvezetésnek, hogy élt az opció lehetőségével.”

A kispesti nevelésű Holender tavaly októberben a svájci Luganótól kölcsönbe került a Partizanhoz, amelynek színeiben kilenc bajnoki gólnál tart, emellett 25 meccsen négy gólpasszt adott.

A Partizan biztosan ezüstérmesként zár a bajnokságban, a veretlenül éllovas Crvena zvezda mögött. 


A Besiktas a török futballbajnok

A Besiktas nyerte a török labdarúgó-bajnokságot, miután szombat este, az utolsó fordulóban vendégként 2-1-re legyőzte a Göztepe együttesét. Az isztambuli alakulat 2017 után végzett megint az élen a Süper Ligben. Mögötte másodikként a városi rivális Galatasaray zárt, amely ugyanúgy 84 pontot gyűjtött, de rosszabb volt a gólkülönbsége. A harmadik helyet a magyar válogatott védőt, Szalai Attilát is foglalkoztató, ugyancsak isztambuli Fenerbahce szerezte meg 82 ponttal. A tavalyi bajnok Basaksehir ezúttal csak a 12. lett.