2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Végre szabad vagyok!”

Nagykorú lett a svéd Greta Thunberg, aki 15 évesként kezdte a klímaváltozás elleni kampányát. Egyszemélyes iskolai tiltakozása világmozgalomban teljesedett ki. Diákok millióinak és felnőtteknek egyaránt példaképévé vált.

Az Egyesült Nemzetek képviselői előtt elmondott beszédében élesen ostorozta a világ vezetőit a klímavédelem égető kérdéseinek elhanyagolásáért, összecsapott Donald Trump amerikai elnökkel, a múlt hónapban pedig – a párizsi klímaegyezmény ötödik évfordulóján – halaszthatatlan lépéseket sürgetett a környezeti károsodás megállítása érdekében.


Nobel-békedíjra jelölték

A klímaváltozás elleni küzdelem ikonikus alakját, az „éghajlati iskolai sztrájk” kezdeményezőjét 16 éves korában Nobel-békedíjra jelölték. Három norvég parlamenti képviselő tartotta őt érdemesnek az elismerésre. Egyikük egy Facebook-bejegyzésben ezt azzal indokolta, hogy „az éghajlatváltozás jelentette fenyegetés lehet, ha nem tudjuk megállítani, az egyik legfőbb oka a háborúknak, a konfliktusoknak és a menekültválságnak a jövőben”.


Péntek a jövőért

Sydney-től Londonig több tízezer diák tüntetett a klímaváltozás ellen. A jövőjükért aggódó fiatalok hívták fel a figyelmet a klímaváltozás következményeire a világ több mint 120 országában – írták 2019 márciusában. Az Északi-sarkkörtől a dél-csendes-óceáni térségig diákok százezrei nem mentek iskolába egy pénteken, hogy részt vegyenek azokon a tüntetéseken, amelyeken a kormányokat vonták felelősségre azért, hogy nem tesznek eleget a globális felmelegedés megfékezéséért. 

„Nincs B bolygónk” – üzenték a Péntek a jövőért aktivistái a Reichstag előtt. A Péntek a jövőért mozgalmat elindító svéd Greta Thunberg megkönnyebbülten mondta, hogy az emberek végre odafigyelnek a klímaválságra. 

„Azt mondjátok, mindennél jobban szeretitek a gyermekeiteket, miközben a saját szemük előtt lopjátok el a jövőjüket” – üzente akkor a V4-ek miniszterelnökeinek Greta Thunberg.

Greta Thunberg  

Forrás: rev.com


„Ég a ház”

Most kell cselekedni a klímaváltozás megállítása érdekében – jelentette ki a diáklány Strasbourgban, az Európai Parlament bizottsági ülésén 2019 áprilisában.

„Azt akarom, hogy rettegjenek, azt akarom, hogy úgy tegyenek, mintha égne a házuk, ugyanis nincs idő várni, most kell cselekedni a klímaváltozás megállítása érdekében – fogalmazott Thunberg. – Sok politikustól hallottam, hogy a pánik sosem vezet jóra, és egyet is értek ezzel. Felesleges pánikolni, ha erre nincs szükség, ez borzasztó lenne. De amikor ég a ház, és nem akarjuk, hogy az a ház porig égjen, akkor igenis szükségünk van pánikra” – érvelt a klímaaktivista. Abban a hónapban a pápával is találkozott, akit arra kért fel, csatlakozzon a klímasztrájkhoz.


A gúny áldozata volt

Másfél száz francia képviselő meghívására a francia nemzetgyűlés előtt tartott beszédet 2019 júliusában a svéd klímaaktivista. Egyes francia képviselők nem vettek részt a vitán. A republikánusok köztársasági elnökjelöltje, Guillaume Larrivé egyenesen bojkottra szólította fel képviselőtársait. Felhívásában csatlakozott hozzá republikánus párttársa, Julien Aubert is, ő a következőt írta: „Tiszteletben tartom a gondolat szabadságát… de ne számítsanak rám abban, hogy hangosan tapsoljak egy rövidnadrágos prófétának, a Nobel-békedíj félelemből jelöltjének. A bolygóra igent mondok, a zöld bizniszre nemet”. „Ha azt mondom, hogy nem akarok leborulni Greta Thunberg előtt, ez előtt a 16 éves gyerek előtt, akkor már túllépem a politikai korrektség határait?” – ezt üzente akkor egy képviselő Le Pen Nemzeti Tömörülés elnevezésű pártjából.


A klímavédelem a Szigeten is téma volt

Tavalyelőtt augusztusban érdekes beszélgetés folyt a Civil Szigeten. A Greta Thunberg alapította Fridays for Future és az Extinction Rebellion magyar képviselői vitatták meg, milyen esélyei vannak a fiataloknak a klímamozgalomban.


Környezetvédő utazás: vitorláson New Yorkba

Nem sokkal később elindult kéthetes hajóútjára Dél-Angliából New Yorkba a lány. A New York-i nemzetközi klímakonferenciára a repülőgép helyett a hajóutat választotta környezetvédelmi megfontolásokból: az őt szállító vitorlás ugyanis semmilyen káros anyagot nem bocsát ki az úton. Az Atlanti-óceán hatalmas hullámai között olyan hajón utaztak kísérőivel, amelyen nem volt se WC, se konyha, se elkülönített fekvőhely. A modern vitorlást nem motorral, hanem szélturbinák és napelemek által gyűjtött energiával hajtják.

Greta Thunberg akkor azt mondta: a kényelmetlenséget azért kellett felvállalnia, mert a hajóút önmagában is erős üzenet: azt üzeni, hogy a klímaváltozás valóságos dolog.


„Amikor a gyűlölőid a külsődet és a másságodat kritizálják, az azt jelenti, hogy már nem tudnak másba belekötni”

Ekkoriban reagált az őt gyalázó beszólásokra, de különösen azokra, amelyek autizmusából űztek csúfot.

„Amikor a gyűlölőid a külsődet és a másságodat kritizálják, az azt jelenti, hogy már nem tudnak másba belekötni. És akkor tudhatod, hogy nyerni fogsz!” – írta a lány. Felidézte, hogy a rendszeres klímatüntetések elkezdése előtt „nem volt energiám, nem voltak barátaim, és nem beszéltem senkivel. Csak ültem otthon az étkezési zavarommal”. Thunberget évekkel ezelőtt Asperger-szindrómával diagnosztizálták. Ez az autisztikus zavarok közé tartozik, a tüneteit a negyvenes években írta le először Hans Asperger osztrák gyerekgyógyász.


Élesen bírálta a politikusokat

Nem kérte, azonnali cselekvésre szólította fek az amerikai képviselőket Greta Thunberg 2019 szeptemberi, az amerikai kongresz- szusban tartott felszólalásában. Washingtoni útján a volt amerikai elnökkel, Obamával is találkozott. Később a könnyeivel küszködve, szinte sírva tartotta meg beszédét az ENSZ klímacsúcsán, ahol kb. hatvan állam- és kormányfő hallgatta szavait.

„Nekem nem itt kellene állnom” – mondta Thunberg. „Iskolában kellene lennem az óceán túlsó felén. De önök mind hozzánk, fiatalokhoz fordulnak reményért. Hogy merészelik? Ellopták az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaikkal, pedig én még a szerencsések közé tartozom. Emberek szenvednek, emberek meghalnak, teljes ökológiai rendszerek omlanak össze. Egy tömeges kihalási esemény küszöbén állunk, és önök csak a pénzről és az állandó gazdasági növekedés tündérmeséjéről papolnak. Hogy merészelik?”


A Nobel-békedíjat nem kapta meg

Váratlanul felbukkant Donald Trump amerikai elnök is az ENSZ-csúcson, de ő és a kormánya más tagjai is nyilvánvalóvá tették, hogy nem tartják sürgető kérdésnek a klímavédelem ügyét. Abban az évben, 2019-ben Greta Thunberg volt az alternatív Nobel-díjként is emlegetett kitüntetés egyik díjazottja. A Nobel-békedíjat nem kapta meg. A svéd lány az uniót is kiosztotta. A Twitteren azt írta, hogy a 2050-es karbonsemlegesség elvével az EU feladja a küzdelmet.


Rosszul sült el a német vasúttársaság kommunikációs akciója 

Rosszul sült el a német vasúttársaság kommunikációs akciója Greta Thunberggel 2019 decemberében. A kamasz klímaaktivista vonaton utazott haza Svédországba a madridi klímacsúcsról, aminek kapcsán a Deutsche Bundesbahn a Twitteren örvendezett, hogy Greta is támogatja a vasúttársaság klímaváltozás elleni harcát.

Greta Thunberg eközben szintén megosztott egy fotót a közösségi médiában, amin az látható, hogy a folyosón üldögél, csomagjai tetején. Mellé csak annyit írt, hogy egy túlzsúfolt vonaton utazik hazafelé. A vasúttársaság ezt meglátva azonnal csipkelődni kezdett, mondván, Greta inkább arról írhatott volna, hogy milyen kedves volt a kiszolgálás az első osztályon, ahol utazott.

Csupán azt felejtették el, hogy a klímaaktivista eredeti vonatát törölték, aki ezért kényszerült a földre Basel és Göttingen között. Greta Thunberg ezt el is magyarázta egy újabb tweetben, és hozzátette, hogy őt egyáltalán nem zavarja a túlzsúfoltság, mert az csak azt mutatja, hogy nagy igény van a vasúti közlekedésre. A lányt ebben az évben a Time az év emberének választotta.


Segítséget kértek tőle

„Nagyon kedves Greta Ernman Thunberg! Manaus polgármestere vagyok, ez Amazonas állam fővárosa. A legnagyobb város az Amazonas-medence egész brazíliai részén. Segítségre van szükségünk. Meg kell mentenünk a koronavírustól az esőerdő védőinek életét. Kegyetlen katasztrófával nézünk szembe” – írta tavaly Arthur Virgílio Neto, Manaus polgármestere. Greta Thunberg a Twitteren reagált a polgármester szavaira, és azt írta, hogy a koronavírus-járvány miatt az Amazonas-medencében kialakult helyzet több szempontból is riasztó.

Tavaly augusztusban Angela Merkel német kancellár Berlinben találkozott a svéd klímaaktivistával és két társával. A megbeszélés apropóját az unió koronavírus-válság utáni újjáépítési terve adta. A fiatal környezetvédők szerint azonban az unió most kétezer milliárd euró támogatást ad olyan gazdaságok talpra állításának megsegítésére, amelyek a klímaválság kialakulásáért felelősek.

Greta Thunberg munkásságáról a Manchester és Leeds között található Hebden’s Bridge-ben egy focipályányi méretű képpel emlékeztek meg.

(Forrás: euronews)