2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A labdarúgó harmadvonal alsóházi rájátszásának hatodik (hétközi) játéknapján a szászrégeniek a kiesés elkerülése szempontjából gondtalan Marosújvári CS gárdáját fogadták. A hazai együttes, miután 4-2-es vereséget szenvedett hazai környezetben az elmúlt fordulóban, ismét nehéz helyzetbe került, hiszen Torda és Gyulafehérvár (vetélytársak a kiesés elleni harcban) is megszerezte mindhárom bajnoki pontot.

A találkozót a vendégek kezdték jobban, pár percig irányítva a játékot, ám mindez nem eredményezett konkrét veszélyt Bucin kapujának előterében. Az Avântul lassacskán átvette a kezdeményezést, így a gólhelyzetek sem maradtak el. A 23. percben Murar pontos jobb oldali beívelése kecsegtető szögben találta Harkót, azonban az apró termetű középpályás lövése jócskán fölé landolt. Csupán három perccel később ismét Harkó állt közel a vezetés megszerzéséhez, ám Mario Pop beadását követően, alig 4 méterről mellé bólintott. A mérkőzés előtt mindössze félórával (!) megérkező vendégek meglepően jól állták a sarat, lendületes és felszabadult játékkal rukkolva elő. Első ízben a 32. percben próbáltak veszélyeztetni, ám a tapasztalt Cioară távoli lövése elkerülte Bucin kapuját. Egy perc elteltével egy tetszetős támadás végén Murar 10 méteres erős lövését Berbeacă hatalmas bravúrral kiütötte, majd a 38. percben C. Chirilă közeli lövési kísérlete pontatlanra sikeredett.

A második félidei lendületes régeni támadások zöme megtorpant a büntetőterületen: nem érkeztek időben vagy végül egyáltalán a beadások, használható beívelések esetén pedig a játékszer nem talált hazai játékosra. Újra meglátszott, hogy a csapatnak nincs vérbeli támadója. Ez azonban már hosszú évek óta gond, a szakvezetők tisztában vannak vele, ám nem tesznek semmit, hogy orvosolják a problémát. 

A szünet utáni játékrész 5. percében a hazaiak megszerezhették volna a vezetést, ám a fiatal C. Chirilă 20 méteres, látványos szabadrúgáslövését a vendégkapus parádés mozdulattal a keresztlécre tolta. A marosújvári együttes főképp Ceaca és Cioară révén veszélyeztetett. 

Az 55. percben Cioară lövését Bucin magabiztosan hárította, majd két perccel később Ceaca ajtó-ablak szituációban fölé fejelt. A marosújváriak a hajráig veszélyesebbek maradtak, támadásaik néhány alkalommal pánikot  keltettek a régeni kapunál. Két esetben olyannyira, hogy ezekből  a vendégek két gólt is szereztek, ám a 65. percben Ceaca fejesgólját támadói szabálytalanság, míg Cioară találatát a 71. percben lesállás miatt érvénytelenítette a sípmester. 

A házigazdák szerencséjére mindkét eset egyértelmű volt, jogos döntések születtek. A túloldalon a 73. percben Vrabie lövése mellé szállt, majd a marosújvári Coltor kísérlete erőtlenre sikeredett. A mérkőzés utolsó negyedóráját a régeniek szinte végigtámadták, azonban mindez csupán a 90+3.percben nyilvánult meg konkrét gólszerzési lehetőségben, amikor Vrabie kecsegtető szögből, mintegy 9-10 méterről fölé emelt.

A döntetlen igazságosnak tűnik, ám ez nem segít Stoica Vili tanítványain. A szászrégeniek ugyanis az elmúlt két fordulóban hazai környezetben nem kevesebb mint öt pontot veszítettek, így a kiesés elleni küzdelem kiélezetté és szorossá vált. Lévén, hogy az elmúlt két-három játéknapon született pár „gyanúsan érdekes” eredmény (a közvetlen ellenfelek vízilabda-eredményekkel győznek, majd ugyanígy kapnak ki, vagy hirtelen „feltámadnak”), ezért ahhoz, hogy az Avântul augusztustól is a 3. ligában legyen érdekelt, meg kell nyernie hazai pályán a rájátszás hajrájában a Torda, valamint a Gyulafehérvár elleni, egymás után következő összecsapásokat.

Jegyzőkönyv

3. liga, IX. csoport, alsóházi rájátszás, 6.forduló: Szászrégeni CSM Avântul –  Marosújvári CS 0-0

Szászrégen, Avântul-pálya, mintegy 300 néző, változékony időjárás. Vezette: Dragoș Turcanu (Karácsonkő) – Ștefan Birjac, Ioan Cozorici (mindketten Zilah). Ellenőr: Mihail Băcescu (Brassó), Ion Filipciuc (Suceava).

CSM Avântul: Bucin – Bugnar, Baki, S. Chirilă, Suciu, Luca, Harkó, C. Chirilă (64. Grigoraș), Vrabie, M. Pop (74. Șerbănați), Murar.

Marosújvári CS: Berbeacă – Cunțan, Haiduc, Lupșan, Vasinc, Guț, Cioargă, Király, Cioară (80. Truța), Coltor (89. Ognean), Ceaca. 

Eredményjelző

3. liga, IX. csoport, alsóházi rájátszás: Gyulafehérvári Unirea 1924 – Beszterce-naszódi Gloria 2018 2-1, Tordai Sticla Arieșul – Kolozsvári Sănătatea 5-3, Szászrégeni CSM Avântul – CS Marosújvár 0-0; 7. forduló: Tordai Sticla Arieșul – Gyulafehérvári Unirea 1924 1-4, Kolozsvári Sănătatea – Szászrégeni CSM Avântul 1-6, CS Marosújvár – Beszterce-naszódi Gloria 2018 1-4.