2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Románia gazdasága idén is növekedni fog, sőt, jövő évben gyorsítható is ennek üteme, de csakis a reformok „kielégítő” folytatása, a EU-alapok felhasználásának javítása és megbízható beruházási tervek révén.


Románia gazdasága idén is növekedni fog, sőt, jövő évben gyorsítható is ennek üteme, de csakis a reformok „kielégítő” folytatása, a EU-alapok felhasználásának javítása és megbízható beruházási tervek révén – jelentette ki Jeffrey Franks, az IMF-küldöttség vezetője Bukarestben.

Jeffrey Franks szombaton a Victoria palotában találkozott Emil Boc miniszterelnökkel a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság (EB) és a Világbank küldöttsége bukaresti látogatásának befejezése előtt. „Egyetértünk azzal, hogy a reformok folytatásával és azok kielégítő haladásával, valamint az európai strukturális alapok felhasználásának javulásával, megbízható beruházási tervekkel megalapozott lehet a pozitív növekedés folytatásának reménye, sőt, hogy 2012-ben fokozni is tudják a növekedést” – fejtette ki Franks Emil Boc miniszterelnöknek.

Rámutatott, hogy a gazdasági recesszió nem csak a románok, hanem az egész világ számára hosszas és nehézkes volt, ám a román gazdaság helyzete sokkal jobb, mint három évvel ezelőtt, és alkalmas mind a növekedésre, mind pedig az esetleg adódó nehézségek leküzdésére.

„Az önök helyzete most nemcsak hogy megengedi a fejlődést, de fenntartható fejlődést tesz lehetővé, gazdasági egyensúlyvesztések nélkül” – mondta Franks. A hatóságok márciusban úgy döntöttek, meghosszabbítják a megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal, és 3,09 milliárd DST (kb. 3,5 milliárd euró) értékű elővigyázatossági egyezményt kötnek, amely Románia IMF-kvótájának 300 százalékát jelenti. Az IMF akkor Románia rendelkezésére bocsátotta az első részletet, amely 60 millió különleges lehívási jogot (67 millió euró) jelentett.

Az új IMF-szerződéssel 1,4 milliárd eurós elővigyázatossági támogatás jár az Európai Unió részéről, valamint 400 millió eurós kölcsön a Világbanktól.