2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

RegenMed – új rehabilitációs klinika

Idén február 1-jén nyitották meg Marosvásárhelyen, a Somostető utca 65. szám alatt a RegenMed magánklinikát. Az egészségügyi intézet céljairól, működéséről, a betegeknek nyújtott ellátásról a klinika menedzserével, dr. Stela Mariana Al Husseinnel, valamint dr. Székely-Varga Margit rehabilitációs szakorvossal beszélgettünk. 

Mint fogalmaztak, a RegenMed megnyitásával az volt a céljuk, hogy kellemes környezetben minél magasabb színvonalú rehabilitációs ellátást biztosítsanak azok számára, akik valamilyen betegség következtében részlegesen vagy teljesen, átmenetileg vagy véglegesen képtelenek az önellátásra. „Romániában is egyre közismertebb és elismertebb a különböző neurológiai, mozgásszervi vagy akár szívsebészeti beavatkozások utáni, személyre szabott rehabilitáció fontossága. A beteg számára könnyebbé válik a társadalomba, munkahelyre való visszailleszkedés, ezáltal pedig egyre kisebb pénzügyi terhet ró a családra és az egészségbiztosítási rendszerre” – hangsúlyozta dr. Stela Mariana Al Hussein és dr. Székely-Varga Margit.


 – Miért döntöttek úgy, hogy éppen Marosvásárhelyen nyitják meg a klinikát?

 – Marosvásárhely országos szinten elismert gyógyászati központ, ahol a betegek kiemelkedő színvonalú ellátásban részesülnek a kórházak különböző betegellátó osztályain, de a kórházi ellátást követően nem minden beteg kap megfelelő rehabilitációs ellátást. Célunk az, hogy minél több beteg számára hozzáférhetővé tegyük ezt, és ezáltal hozzájáruljunk a marosvásárhelyi orvosi ellátás minőségének a javításához.

 – Milyen egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak?

 – A RegenMed magánklinikán egy 25 ágyas fekvőbeteg-részleg és egy járóbetegrészleg működik. A fekvőbetegrészlegen kétágyas, saját fürdővel rendelkező kórtermek vannak, ahol állandó orvosi felügyeletet biztosítunk a betegek számára. A betegellátás valamennyi szakterületét lefedjük, szükség esetén minden szakágból biztosítjuk a szakorvosi vizsgálatot. 

 A járóbetegrészlegen rehabilitációs, neurológus, ortopéd, kardiológus és reumatológus szakorvosok látják el a betegeket.


 – Milyen a felszereltsége a RegenMednek? 

 – Az állandó orvosi felügyelet mellett széles körű rehabilitációs ellátást biztosítunk. A kezelési részleg új generációs elektroterápiás gépekkel van felszerelve. Az elektroterápiás kezelések hatékonyságát a masszázs, paraffinpakolás, valamint teremben és vízben végzett egyéni gyógytorna egészíti ki. Mindezek mellett szükség szerint elektrokardiográfiát, szívultrahang-vizsgálatot, 24 órás EKG-mérést, azaz holtervizsgálatot végzünk szívbántalommal diagnosztizált betegeinknél. A mozgásszervi patológiával jelentkező betegeknek a klasszikus kezelések mellett az őssejtterápiák egyik legbiztonságosabb formáját, a Lipogems-technikát Marosvásárhelyen egyedülálló módon dr. Amer Al Hussein plasztikai sebész és egy ortopéd szakorvos alkalmazza.

 – Milyen szakorvosok, személyzet látja el a betegeket? 

 – A rehabilitációs szakorvos dr. Székely-Varga Margit, a neurológus dr. Adrian

Alexandrescu főorvos, az ortopédek dr. Cristian Trâmbiţaş és dr. Albu Daniel szakorvosok, a kardiológus dr. Carmen Opriş főorvos, a reumatológus dr. Alexandra Palaghie szakorvos, az érultrahangot dr. Demeter Tímea végzi. A szakorvosok munkáját három gyógytornász, egy pszichológus és logopédus, valamint jól képzett ápolók egészítik ki. 

 – Sikerült-e szerződést kötni az egészségbiztosítási pénztárral, vagy a betegeknek fizetniük kell?

 – Reméljük, hogy a szerződés aláírására rövidesen sor kerül, hogy a betegeknek ne kelljen önerőből finanszírozniuk a teljes orvosi ellátást a fekvőbetegrészlegen. 

 – A jövőbeli célok? 

 – Célunk az általunk nyújtott egészségügyi szolgáltatások/ellátások állandó fejlesztése és hozzáférhetővé tétele. 

 – Mit jelent Marosvásárhelynek, a régiónak egy ilyen klinika működése?

 – A legfrissebb statisztikai adatok szerint országos szinten a kórházak különböző osztályairól kiutalt betegek 7%-a részesül rehabilitációs utókezelésben, Maros megye szintjén ez 2%, ezért találtuk fontosnak a fekvő- és járóbeteg-ellátást nyújtó rehabilitációs klinika létrehozását. A neurológiai és ortopédiai rehabilitációs ellátás mellett kardiológiai rehabilitációt is biztosítunk betegeink számára. Az akut szívinfarktusban és a szívelégtelenségben meghalt betegek száma harmadára csökkent az utóbbi tíz évben. Az akut eseményt túlélő betegek igényei hozták létre a kardiológiai rehabilitációt, ami a gyors és a lehető legteljesebb felépülést biztosítja. Tévhit, hogy akut szíveseményen átesett betegnek nem lehet mozogni, lehet, sőt kell, csak szükséges a megfelelő orvosi kontroll és a képzett gyógytornász is, aki tudja, meddig mehet fel a vérnyomás, meddig emelkedhet a pulzus. A kardiológiai rehabilitáció fontos szakterület, ezért az a célunk, hogy minél több akut szíveseményen átesett beteg felépülését segítsük, kiegészítve a kardiológus és szívsebészek munkáját – mondta a klinika menedzsere.

Kapcsolódó cikkek:

Előzetes a korai télhez

2019-12-04 16:44:03 // Sebestyén Mihály

Csütörtöki kimenő