2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tapasztalt vállalkozóktól tanulhatnak a kezdők

A tavalyi MaStart verseny iránti nagy érdeklődés és a visszajelzések alapján biztossá vált, hogy a MaStart programnak lesz folytatása, annyi különbséggel, hogy nem verseny, hanem mentorprogram formájában. A korábbi szellemiségben viszi tovább a St. Georgius Manager Club a projektet: a fiatal vállalkozókat szeretné támogatni.


Fotó: St. Georgius Manager Club A tavalyi verseny tapasztalata az volt, hogy a fiatal vállalkozók szeretnének fejlődni, tanulni, igénylik a segítséget. Ennek szükséglete vezetett a mentorprogramhoz, ami által 2022 első fél évében szakmai tudással és kapcsolati hálóval támogatnak hét fiatal vállalkozást.

 Az idei mentorprogramnak két része lesz, ezek párhuzamosan futnak. A tanórákat öt blokkra osztották. Összesen nyolc online workshopban és egy hétvégés prezentációtechnikai felkészítőben lesz részük a mentoráltaknak. Továbbá minden résztvevő mellé rendelnek egy mentort. Ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy a fiatal vállalkozó kap maga mellé egy tapasztalt, sikeres segítőt. A mentor segíti, irányítja, ötletekkel látja el mentoráltját. Megegyeznek, hogy milyen időközönként találkoznak, és arra mivel kell készüljön a fiatal vállalkozó, valamint milyen kérdéseket tehet fel. A mentor tippeket ad a felmerülő problémákra és kérdésekre, tanácsokkal látja el a vállalkozót a cégével kapcsolatban.

 A mentorok olyan marosvásárhelyi vállalkozók, akik a tavalyi MaStart versenyen bebizonyították ez irányú elkötelezettségüket, segítettek csapatuknak a verseny lebonyolításában. Az idei mentorok: Barta Károly (Leco Umpex), Fazakas Attila (Uniprest), Gogolák Margit (Multinvest), Jakab István (Clini Lab), Lőrincz Attila (Primer Electro), Pantilimon Rikhárd (Pantilimon Rikhárd ügyvédi iroda), Parajdi Borbála (Euro-Top Consulting).

 A nyolc előadás a vállalkozói alapok és készségek megteremtését és ezek fejlesztését célozza. Az első előadást Benedek István, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem kommunikáció, közkapcsolatok és reklám tanszékének asszisztens előadója, a filozófia doktora tartja azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudjuk megtalálni a vállalkozásunk helyét. A második előadáson a tárgyalástechnikáról beszél dr. Kádár Magor, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem docense, a magyar tagozat szenátusi elnöke, kommunikációs szakember. A harmadik előadáson Parajdi Borbála, az Euro-Top Consulting ügyvezető igazgatója beszél a sikeres pályázatírásról és projektmenedzsmentről. Ezt követően Szathmáry Zsolt, a Performia Románia tulajdonosa, humánerőforrás-szakértő tart bemutatót a hatékony toborzási módszerekről. 

Az ötödik előadást Şuhanea Daniela és Birtha Attila fogja tartani a vállalat „ízének” megtalálásáról. A következő előadást Tóth Attila, a Cognitive Creators vállalat digitális stratégiáért felelős szakembere tartja a digitális márkaépítés témakörben. 

A hetedik előadáson a szervezeti felépítés és az erőforrások menedzsmentje lesz a fókuszban, erről beszél Pantilimon Rikhárd jogi szakértő és Parajdi Borbála. Az utolsó előadás témája pedig az üzleti és vállalkozói pitch és prezentációtechnika lesz, erről dr. Kádár Magor fog előadást tartani.