2021. május 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elkezdődött a gyógykezelés

A világjárvány miatt a tavalyra országosan kiutalt kezelési jegyeknek csupán a 40 százaléka, azaz még a fele sem kelt el. A nyugdíjasok egyrészt a fertőzésveszélytől tartva, másrészt a korlátozások miatt mondtak le a gyógykezelésről. Idén a munkaügyi minisztérium költségvetésében a tavalyival azonos összeget különítettek el gyógykezelésre, 200 millió lejt, amiből 103.000 jegyet tudnak biztosítani – jelentette be Raluca Turcan munkaügyi miniszter. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ebből mennyi jut Maros megyének, s hogy idén hány kezelési jegyre számíthatnak a nyugdíjasok. Erről Chiorean Manuela, a Maros Megyei Nyugdíjpénztár aligazgatója tájékoztatott


Fotó: Nagy Tibor– Ahogy elfogadták a költségvetést, az első körben ki is osztottuk a gyógykezelési jegyeket azokba a kezelőközponttal rendelkező szállodákba, amelyek a munkaügyi minisztérium tulajdonában vannak. A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők Buziásra, Kovásznára, az emésztési panaszokkal küszködők Olăneşti-re, a reumatikus betegségekben szenvedők Amarára, Bizusára, Május 1-re, Moneasára, Algyógyra és Pucioasára utazhattak. Minden évben az első két széria a munkaügyi minisztérium saját szállodáiban kezdi el a kezelést. A következők már a többi kezelőbázisban, ugyanis addigra aláírják a szolgáltatói szerződéseket a kezelőbázisokat üzemeltetőkkel. Az első két szériára mindössze 135 jegyet biztosítottunk, keveset, de jó, hogy beindult a gyógykezelés – fogalmazott az aligazgató, aki hozzátette, egyelőre a nyugdíjasok is „óvatosak”, nem kérik tömegesen a gyógykezelési jegyeket, lévén, hogy még minden bizonytalan, nem lehet tudni, hogy biztonságos-e elutazni. 

Tavaly Maros megyében összesen 5000 kezelési jegyet osztottak ki, idén ennél kevesebbre számítanak. Tavaly ilyenkor több 2000 kérvényt iktattak már, idén csak ennek felét, 1064-et. 

– Arra számítunk, hogy azok a nyugdíjasok, akik megkapták a koronavírus elleni oltást, kérni fogják a kezelési jegyeket, bátrabban utaz-nak el. A kérvényeket folyamatosan iktatjuk, azokat is, amelyekben csak őszre vagy év végére igénylik a gyógykezelést. Az eddig benyújtottakban a nyári időszakot jelölték meg, s a legtöbb nyugdíjas Szovátára szeretne utazni. Azt tanácsolom, nyújtsák be a kérvényeket, s a lehetőségek függvényében kiutaljuk a jegyeket – mondta Chiorean Manuela. 

Az igényléseket e-mailben is el lehet küldeni, ehhez le kell fényképezni vagy be kell szkennelni az aláírt kérvényt és a személyi igazolványt. Az e-mail-cím: cjpmures@cjpmures.ro. Amikor a jogosultak kiváltják a jegyeket, az eredeti iratokat kell felmutatni, és mellékelni kell az orvosi ajánlást is. 


Fotó: Nagy Tibor