2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az már biztos, hogy a völgyekben a kár jelentősebb mértékű, mint a domboldalakon elterülő gyümölcsösökben.

A múlt hét végén három napon át a májusban megszokotthoz képest alacsony hőmérsékleteket mértek, főleg Szászrégen és Bátos térségében. A hajnali órákban az átlagos hőmérséklet -2,5 C-fok volt, Bátos környékén egyik reggel – 4 C-fokot mértek. Okozott-e károkat a szokatlan időjárás? – kérdeztük Timar Liviut, a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság ügyvezető igazgatóját és dr. Pogăcian Mariant, a Növényvédelmi Egység igazgatóját.

A termesztők szerint az aránylag rövid ideig tartó fagy az említett térségekben 2.000 ha-os területet érintett, amelynek nagy részén gyümölcsösök vannak. A megelőző időszakban a fák virágba borultak, a jelenlegi előzetes felmérések szerint vannak olyan parcellák, ahol a virágok 30-80%-a megfagyott, lehullt, de vannak parcellák, amelyeken a virághullás 10-100%-os. Jelenleg nem lehet pontos adatokkal szolgálni, mivel ugyanazon a lombon a virágok egy része elpusztult, a széljárás irányától függően. De ugyanazon ágon is különböző volt a pusztulás mértéke. Az már biztos, hogy a völgyekben a kár jelentősebb mértékű, mint a domboldalakon elterülő gyümölcsösökben. Pontosabb adatokkal a jövő héten szolgálhatnak. Dr. Pogăcian Marian elmondta, hogy a fagykár ellen már nem lehet tenni semmit, viszont ajánlja, hogy a következőben a termelők idejében és alapos figyelemmel végezzék el a növényvédelmi munkálatokat.

Timar Liviu igazgató elmondta, hogy megyénkben idén tavasszal a termelők 107.500 hektáros területet irányoztak elő vetésre, ebből optimális körülmények között 84.478 hektáron (79%) került talajba a vetőmag. Mivel az esőzéseket, hideget megelőző időszakban a kukoricavetésnek kedvezett az időjárás, 61.575 hektárból 48.800 hektáron sikerült vetni.

– Az őszi vetésű kultúrnövények is szépen fejlődnek, az elmúlt napok alacsony hőmérsékletei viszont szemmel láthatóan megviselték a növényeket. Amennyiben a következőkben májusnak megfelelő időjárás lesz, a kukorica és a kalászos növények is visszanyerik életerősségüket, fejlődési ritmusukat, természetesen szükséges a megfelelő növényvédelmi munkák elvégzése is – mondotta Timar.