2021. szeptember 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az utóbbi napokban jelentős jégréteg keletkezett megyénk folyó- és állóvizein, ugyanakkor jelentős hómennyiség rakódott le. Egyelőre nem kell jégzajlástól tartani, de a hatóságok fokozott figyelemmel követik a jelenséget.

Fotó: Nagy Tibor


 

Az utóbbi napokban jelentős jégréteg keletkezett megyénk folyó- és állóvizein, ugyanakkor jelentős hómennyiség rakódott le. Egyelőre nem kell jégzajlástól tartani, de a hatóságok fokozott figyelemmel követik a jelenséget.

Környékünkön a legvastagabb a hóréteg a Bucsinon, ahol eléri a 83 cm-t, illetve a Kelemen-havasokban, ahol közel 1 méteres. Ezenkívül tegnap a következő értékeket jegyezték le: Laposnyán 70 cm, Ratosnyán 40 cm, Gödemesterházán 25 cm, Galonyán 56 cm, Görgényszentimrén 35 cm, Szovátán 33 cm, Segesváron 8, Marosvásárhelyen 7 cm a hóréteg.

A folyóvizek felső szakaszán jégzajlás van, helyenként jelentős jégréteg alakult ki. Mivel a csapadékmennyiség a hóban tárolódott, ezért jelentősen csökkent a vízhozam is. Például tegnap Marosvásárhelyen a Maros hozama 8,54 köbméter volt másodpercenként, a sokévi átlag ebben az időszakban 29,8 köbméter.

Fokt Călin, a Maros Vízügyi Hatóság sajtószóvivője elmondta, továbbra is érvényben van a sárga riadó, ami azt jelenti, hogy a vízügyi alkalmazottak és a helyi közigazgatási egységek kötelezően figyelemmel követik a meteorológiai jelenségeket, köztük a jégképződést, jégzajlást is. Ilyenkor a hidrotechnikai szakembereknek külön feladatuk a települések ellátását biztosító vízkivételek felszabadítása, „tisztán” tartása. Ezt megerősítette Nicolae Tomuleţiu, az Aquaserv Rt. sajtószóvivője is, aki elmondta, megyénkben a nyersvíz-ellátással nincs gond. Tegyük hozzá, vidéken a tél előtti száraz időszak miatt helyenként a kutakban apadt el a víz, most meg befagyott, ez nehezíti a vízkivételt. Ebben az időszakban a legtöbb műszaki gondot a vezetékek meghibásodása okozta. Az év elejétől tegnapig összesen 83 alkalommal jeleztek csőtörést a fogyasztók, tíz vízfogyasztásmérő ment tönkre a fagyás miatt. A cég képviselője szerint a vízmérőig az Aquaserv felel a vezetékért, így ezek javítását is vállalja, azon túl viszont a tulajdonosnak kell gondoskodnia a hibaelhárításról. Ennél szomorúbb viszont, hogy az említett időszakban több mint száz csatornafedőt loptak el a színesfém-értékesítők.

Az időjárás-előrejelzés szerint az elkövetkezendő napokban fokozatosan felmelegedik a levegő hőmérséklete, a jövő hét elején akár a +3 Celsius-fokot is elérheti. Emiatt valóban megindulhat a jégzajlás, ami helyenként torlaszt okozhat a folyóvizek medrében. Ebben az esetben a prefektúrán működő téli parancsnokságot kell értesíteni, ahonnan továbbítják az üzenetet a katasztrófaelhárítóknak, akik eldöntik, hogy milyen módszerrel avatkoznak be. Ha nem változik hirtelen a hőmérséklet, akkor nem valószínű, hogy gond lesz – mondta Fokt Călin.