2021. január 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tiltakoznak a marosvásárhelyi éjjeli menedékhely lakói

Jövő hónaptól megkezdik a marosvásárhelyi Rozmaring utcai éjjeli menedékhely és szociális központ épületének felújítását, az építkezés idejére a bentlakóknak ki kell költözniük. Az épület rendbetétele után a menedékhelyre mindössze 52 egyedülálló személy költözhet be, feleannyian, mint eddig. A bentlakók azért tiltakoznak, hogy csupán két hetet kaptak a kiköltözésre, illetve az önkormányzat nem ajánlott fel alternatív megoldást számukra. A polgármesteri hivatal ezt cáfolja, a Pro Europa Liga emberjogvédő szervezet a bentlakók követelését, hogy a munkálatok idejére helyezzék el őket, jogosnak tartja, és önkényességgel vádolja a hivatalt.

Fotó: Vajda György


Az augusztus elsején kezdődő felújítás idejére a Rozmaring utcai menhely lakóinak ki kell költözniük – erre az illetékesek szólították fel az érintetteket. A bentlakók – akiknek július folyamán el kell hagyniuk az épületet – körében a intézkedés felháborodást váltott ki, átirattal fordultak a polgármesteri hivatalhoz, valamint a helyi tanácshoz. A beadványt továbbították a Pro Europa Liga emberjogi irodájához. Azt nehezményezik, hogy a 140 lakónak, időseknek, hátrányos helyzetűeknek, nagycsaládosoknak, fiatal árvaházbelieknek, hajléktalanoknak nem ajánlottak fel alternatív szállást a főjavítás idejére, ami ellentmond a szociális jogszabályoknak. Elmondták, panasszal fordultak mind a szociális központhoz, mind a polgármesteri hivatal szociális igazgatóságához, de nem hallgatták meg őket érdemben. Ezért fordultak a Pro Europa Liga jogvédő irodájához. A beadványukban az olvasható, hogy a főjavítást előre be kellett tervezni, a szükséges költségvetést hozzárendelni, azonban megfeledkeztek a lakók sorsáról. Az európai jogszabályokra hivatkozva kérik, hogy sürgősen oldják meg a helyzetüket ideiglenes albérlet biztosításával vagy iskolai bentlakásban fekhelyek felajánlásával. 

Székely István, az éjjeli menedékhely és szociális központ igazgatója a Népújságnak elmondta, az épület közel 60 éves, főjavításra szorult. Sürgősen ki kell cserélni az épületgépészetet, fel kell újítani a fűtésrendszert. Ha nem végzik el ezeket a munkálatokat, a közegészségügyi igazgatóság megvonhatja a működési engedélyüket. Az nem megoldás, hogy egyik helyiségből a másikba költöztetik a bentlakókat. A munkálatokra 110 ezer lejt különítettek el, ami nem sok, de a legszükségesebb javításokra elég. Hangsúlyozta, a beadványban említettektől eltérően mintegy 100 személynek kell ideiglenes lakást keresni, ami nem könnyű, mivel többgyermekes családok is vannak közöttük, és nehéz olyan helyiségeket találni, ahol megfelelő körülmények között lakhatnak. 

Mintegy 15 családot kell elhelyezni, ügyükkel egy szociális gondozó foglalkozik. A polgármesteri hivatal havi 1000 lejjel támogatja a családokat, amiből jut az albérletre is. Nem csak lakást, hanem munkahelyet is keres számukra a hivatal. Sokan azonban visszautasították az ajánlatot. 

A Pro Europa Liga is tiltakozik

Az emberjogvédő szervezet kedden arról értesítette a sajtót, hogy tiltakozik az éjjeli menedékhely és szociális központ megközelítőleg 140 lakójának a kilakoltatása miatt. A szervezet szerint a bentlakók követelése, hogy a javítások idejére máshol biztosítsák számukra a szállást, jogos, hiszen az érintetteknek éppen hátrányos helyzetükből adódóan nincs lehetőségük alternatív megoldásokat találni. A Dorin Florea polgármesternek címzett levelében a Pro Europa Liga társelnöke, Smaranda Enache kéri, hogy a városvezető rendelje el a Rozmaring utcai szociális központ lakói helyzetének sürgős elemzését, az illetékesek keressenek ideiglenes szálláshelyeket (más hasonló központokban vagy iskolai bentlakásokban) nekik. „Ellenkező esetben az önkényesen kilakoltatott személyek az illetékes hazai és külföldi intézményekhez fordulnak.” Arról is értesít a Pro Europa Liga társelnöke, hogy a szociális központ lakói tiltakozó megmozdulást szerveznek, egy család pedig máris elutasítja az élelmet. 

Nem kellenek az önkormányzat által felajánlott lehetőségek 

Mint megtudtuk, az érintettek elköltöztetése folyamatban van, helyzetükkel napirenden foglalkozik a hivatal szociális osztálya. A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal július 23-án sajtóközleményben reagált az érintettek panaszára. „Elkezdődik a marosvásárhelyi szociális központ – éjjeli menedékhely felújítása. A szociális igazga-

tóságnak sikerült megoldást találnia az egyedülálló személyek számára, a munkálatok befejezéséig” – áll a közlemény elején, majd azzal folytatják, hogy a polgármesteri hivatal alárendeltségében működő szociális igazgatóság gondoskodik arról, hogy a központ lakói ne kerüljenek az utcára. 

„Felajánlották nekik, hogy különböző lakásokba – némelyek a város egyházkerületeinek, mások a Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASCP) gondozóközpontjainak égisze alatt – költözhetnek, de legtöbben makacsul elutasították az áthelyezést.

Mi több, a szociális igazgatóság állásajánlatokat is talált râmnicu-vâlceai vállalkozóknál, akik garantálták a munkahelyet, az egyéni munkaszerződést, a fizetést, a szállítást és az ingyenes szállást, valamint pénzbeli előleget az élelem biztosítására, de a szociális központ – éjjeli menedékhely haszonélvezői ezt elutasították.

Az éjjeli menedékhelyet felújítják, ezért az itt meghúzódó személyek a munkálatok befejezéséig nem maradhatnak ott, a munka három hónapig is eltarthat. Októberben, a korszerűsítés után, 52 egyedülálló személy veheti majd továbbra is igénybe az éjszakai menedékhely szolgáltatásait.

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala szeretettel várja a haszonélvezőket, a törvényeknek megfelelően, rögtön a munkálatok befejeztével. Idén 65 személyt fogadtak be, 29 felnőttet és 36 gyereket. Közülük néhányan szociális lakást kaptak, ahonnan a költségtörlesztés elmulasztása miatt lakoltatták ki őket” – áll a közleményben.

***

A fentiek kapcsán el kell mondani, hogy a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal talált egy másik ingatlant, amelyet a város megvásárolna és felújítana, ide költöztetnék át az éjjeli menedékhelyet. Az ügy azonban korántsem olyan egyszerű, tekintettel arra, hogy az épület vásárlása körül nem tisztázódott néhány kérdés, és a helyi tanács egy korábbi ülésen elhalasztotta a vásárlást.