2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nehéz helyzetben élő nőknek szeretnének örömöt szerezni

Országos adománygyűjtő kampányt kezdeményezett a Zurli Alapítvány, amely révén nehéz helyzetben lévő édesanyákat lehet megajándékozni kozmetikumokkal, könyvvel, vásárlási, de akár szépségszalonba szóló utalvánnyal, egy újonnan vásárolt ruhadarabbal, táskával, sállal, bármivel, ami örömet szerezhet egy nőnek. Az ország számos városában lehet adományozni olyan édesanyáknak, akik családon belüli erőszak áldozatai, vagy beteg, sérült gyereket nevelnek. Marosvásárhelyen a Divers Egyesület is bekapcsolódott a kezdeményezésbe, az egyesület székhelyére, valamint egy Tudor negyedbeli boltba lehet elvinni a nehéz helyzetben élő édesanyáknak szánt ajándékcsomagokat.

Mirela Retegan és a Zurli Alapítvány immár 7. éve, hogy megszervezi a Fogadj örökbe egy édesanyát című kampányt. Arra kérik azokat, akiknek nem kell nap mint nap a családon belüli erőszakkal szembenézniük, akiknek van otthonuk, ahol egészséges gyerekeiket nevelik, és nem kell mindennap számolgatni, hogy elég lesz-e a pénz az aznapi élelemre, hogy gondoljanak a kevésbé szerencsésekre, és állítsanak össze egy-egy ajándékcsomagot olyan édesanyáknak, akik talán soha nem kaptak ajándékot. – Nagyon sok nőt ismerek, akiknek kiegyensúlyozott életük van, melegségben, harmóniában nevelik a gyerekeiket. De ismerek olyanokat is, akik ezt nem tudják megtenni, mivel a gyerekeik apja alkoholproblémákkal küzd, és agresszív, vagy mivel a szüleik hátat fordítottak nekik, amikor megtudták, hogy gyereket várnak. Romániában nők ezrei élnek nehéz helyzetben, bántalmazott édesanyák, akik a családon belüli erőszak áldozatai számára fenntartott központokba menekülnek, állapotos fiatal lányok, akiket nem támogat a családjuk, édesanyák, akik mindent feladtak azért, hogy sérült vagy súlyos beteg gyereküket ápolhassák vagy hátrányos közösségekben élő nők, akik a mélyszegénységgel küszködnek – fogalmazott Mirela Retegan, a kampány kezdeményezője, aki célul tűzte ki, hogy mintegy tízezer ilyen helyzetben lévő nő arcára próbálnak mosolyt csalni. A nekik szánt csomagokba bármi kerülhet, ami új és ami egy nőnek örömöt okoz: parfüm, sál, táska, blúz, arckrém, vásárlási utalvány. A kampány előző hat alkalma során több mint húszezer nőt sikerült megajándékozni. 

A kezdeményezők szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét a jelenségre, amely a járvány következtében még nagyobb méreteket ölt.

Az országos szintű kezdeményezésbe Marosvásárhelyen eddig a Divers Egyesület, valamint az 1918. December 1. utca 203. szám alatti Babo bolt kapcsolódott be, oda lehet vinni az ajándékokat. A Divers Egyesület Avram Iancu utca 29. szám alatti székhelyén 10–12, valamint 17–19 óra között, a Babo boltban 10–18 óra között fogadják az ajándékcsomagokat – tudtuk meg Koreck Máriától, a Divers Egyesület elnökétől. Mint mondta, Marosvásárhelyen elsősorban a családon belüli erőszak áldozataivá vált nőket szeretnék meglepni, hogy érezzék, gondolnak rájuk, és nincsenek egyedül. Azokra az édesanyákra is figyelnek, akik sérült gyerekeiket gondozzák.

Koreck Mária hozzátette, aki segíteni szeretne, olyasmit vásároljon, ami neki is örömet szerezne (könyv, higiéniai csomag, dezodor, sampon, vagy ajándékutalvány fodrászhoz).

Az adományokat helyi szinten elsősorban a családon belüli erőszak áldozatait felkaroló központban menedékre találó nőkhöz, valamint a Materna leányanyaközpont bentlakóihoz juttatják el, felvették a kapcsolatot a Hifa Románia Egyesülettel is, amelynek a nyilvántartásában sérült gyerekeiket gondozó édesanyák is vannak. 

A kampány március 10-ig tart, de Marosvásárhelyen egész márciusban fogadják az adományokat. Tavaly novemberben a Divers Egyesület már csatlakozott egy, a Zurli Alapítvány által kezdeményezett adománygyűjtéshez, akkor lábbelit gyűjtöttek a rászorulóknak.

Fotó: Zurli Alapítvány