2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Igen szépszámú közönség vette birtokba már szerda délután is a Kultúrpalota nagytermét, előcsarnokát. Az ok: ekkor kezdődött az egyik legrangosabb és legnagyobb múltra visszatekintő hazai filmszemle, az idén 19. alkalommal megszervezett Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztivál.

Igen szépszámú közönség vette birtokba már szerda délután is a Kultúrpalota nagytermét, előcsarnokát. Az ok: ekkor kezdődött az egyik legrangosabb és legnagyobb múltra visszatekintő hazai filmszemle, az idén 19. alkalommal megszervezett Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztivál. A marosvásárhelyi MADISZ szervezte szemle a hagyományokhoz híven ismét nagyjátékfilmmel indított, ez évben Bollók Csaba, Török Ferenc, Bodzsár Márk és Hajdu Szabolcs magyarországi alkotók East Side Stories című, emlékezetes művével, amelyet a bulgáriai Lépések a homokban című, ugyancsak érdekes és nívós alkotás követett. Közben a kisteremben is elkezdődött a vetítések sorozata, aki dokumentumfilmekre, avagy az azokat követő beszélgetésekre volt kíváncsi, odafönt megtalálhatta, amit keresett.

Csütörtökön kezdődött a versenyprogram, a fesztivál tulajdonképpeni lényege, szép lélekszámú közönség követte végig a benevezett filmeket, igaz, telt házra a hétvégétől lehetett számítani. A bolgár Tsvetodar Markov Vadászat kis ragadozókra című nagyjátékfilmjének levetítése után pedig az ünnepélyes fesztiválnyitó vette kezdetét, amelynek ceremóniamestereiként Nagy Emőke és Palkó Attila lépett a színpadra. Mint elhangzott, az idén 56 filmet válogatott a versenyprogramba az előzsűri, ezek értékelését nemzetközi ítészbizottság – Kristof Bilsen (Nagy-Britannia), Marian Crişan, Dyga Zsombor (Magyarország), Tsvetodar Markov (Bulgária), Mikulás Ferenc – végzi, a zsűri tagjait ez alkalommal mutatták be a közönségnek és üdvözölték bolgár nyelven is a fesztivál idei díszvendégét, Bulgáriát. Tsvetodar Markov bolgár rendező színpadra hívattatása után elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy egyrészt a zsűri tagja lehet, másrészt, hogy hazája az idei díszvendég.

– Bulgáriában kevés a pénz a filmgyártásra, ennek ellenére megpróbálunk minőségi alkotásokat készíteni – tette hozzá. A partnerek, szponzorok, támogatók listájának felolvasása után pedig további nagyjátékfilmeket tekinthetett meg a mélyen tisztelt, amelynek tagjai a hét végén is számos emlékezetes, nívós programponton – vetítéseken, rendezvényeken, koncerteken, kiállítás-megnyitón – vehettek-vehetnek részt.