2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Outward Bound Romania (www.outwardbound.ro) együttműködési szerződést kötött a brassói székhelyű The Duke of Edinburgh’s International Award Romania (www.dofe.ro) alapítvánnyal, melynek célja a DOFE programba beiratkozott fiatalok elméleti és gyakorlati felkészítése a kalandszekció lebonyolítására. 

Az 1956-ban Nagy-Britanniában indított Edinburgh Hercege Nemzetközi Díj – The Duke of Edinburgh’s Award programot Fülöp, Edinburgh hercege, II. Erzsébet királynő férje alapította Kurt Hahn német oktatóval és John Hunt lorddal, az első sikeres Everest-expedíció vezetőjével közösen. A program célja a 14 és 24 év közötti fiatalok életre való nevelése és alternatív képzése. A képzés során négy területen vállalhatnak részt a programra jelentkezők: önkéntesség, fizikai képzés, személyi képességek fejlesztése, illetve kaland. Mindezeket három szinten végezhetik el a résztvevők: bronz, ezüst és arany. A programban részt vevő fiatalokat önkéntes DOFE-mentorok segítik, illetve koordinálják.

A Romániában 2013-ban elindított The Duke of Edinburgh’s International Award program nagy sikernek örvendett, napjainkig több mint 1000 önkéntes felnőtt vezetőt, mentort képezett ki; több mint 5000 fiatal vett részt a fejlesztő programban, és szerezte meg a program által kiosztott valamelyik szintű díjat. Székelyföldön a Turulmadár Ifjúsági Iroda szerezte meg a jogot a teljes DOFE program lebonyolítására.

Mindkét szervezet azonos gyökerekből indul. Kurt Hahn az atyja az Outward Bound programnak is. Az első OB „iskolát” 1941-ben alapította Laurence Holt kereskedelmi flottatulajdonossal együtt Walesben. Azóta 37 országban működik. Romániában Fodor Imrének köszönhetően 1993-tól van jelen, és tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, mely idő alatt több mint 45.000 résztvevőnek volt lehetősége kalandok által fejlődni, tanulni.