2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tegnap ünnepélyes keretek között felavatták a marosszentgyörgyi Maros Meddőségi Központot.


Tegnap ünnepélyes keretek között felavatták a marosszentgyörgyi Maros Meddőségi Központot, melyről lapunkban már beszámoltunk. A korszerű klinika felavatásával új fejezet veszi kezdetét az egészségügyi ellátás e szegmensében, hiszen a régió első lombikbébi-központjáról van szó, ahová eddig gyermekáldásra reménytelenül váró párok fordulhatnak. Az avatóünnepségen jelen volt Lokodi Edit Emőke, a megyei tanács elnöke, dr. Szabó Béla egyetemi tanár, az I. Számú Nőgyógyászati Klinika vezetője, Horváth Ádám helyi tanácsos, a házigazdák részéről pedig dr. Csokonay Péter ügyvezető igazgató, valamint dr. George Vasilescu orvosigazgató.
– Hiánypótló ez a klinika Maros megyében, örülök, hogy a metropolitán övezet iránt van kereslet. Üdvözlöm a kezdeményezést és sikert kívánok az orvos- és szakembercsoportnak a felvállalt célok elérésére. Továbbá jó együttműködést kívánok az új magánklinikának és a két megyei kórháznak. Nem tudom, mi jobb, ha a klinikának lesz páciense, vagy ha a természet billen vissza és természetes úton fogannak meg a gyerekek – tettem fel a magamban a kérdést. Azoknak a családoknak, amelyekben eddig nem született gyerek, kívánom, itt váltsák valóra az álmukat – mondta Lokodi Edit Emőke, a megyei tanács elnöke.
Ennek a központnak megvan a kellő „arzenálja”
Dr. Szabó Béla egyetemi tanár, klinikavezető fontosnak tartja a meddőségi klinika beindítását, hiszen az ilyen típusúak híjával vannak Románia-szerte. Az előírások szerint egymillió lakosra számítva egy ilyen központ kellene működjön ahhoz, hogy a szolgáltatás iránti kereslet lefedhető legyen.
– A klinika munkaközössége garancia a felelős hozzáállás és a szakmaiság tekintetében. Olyan műszaki felszereltséggel rendelkeznek, amely tökéletesen segíti őket munkájukban. Reméljük, az eredmények mielőbb megmutatkoznak. A beavatkozások jövő héten elkezdődnek, ekkor végzik az első mesterséges megtermékenyítést. Mi jó együttműködést remélünk, üdvözöljük a magánszektor jelenlétét, hiszen egy ilyen klinika létrehozása nagy befektetést igényel, ami a Maros Megyei Kórházban, egy egyetemi központban eddig nem valósulhatott meg. Azzal, hogy itt mesterséges megtermékenyítést végeznek, remélhetőleg 2-3 százalékra csökken majd a gyerektelen családok száma, habár ez a módszer sem százszázalékosan biztos – mondta dr. Szabó Béla.
Egy év múlva hírt adhatunk: megszületett az első baba
Dr. Csokonay Péter a klinika megépítéséről, felszereléséről beszélt, elmondta, hogy négy éve fogalmazódott meg az ötlet, hogy itt lombikbébiközpontot hozzanak létre. Az épület átalakítását 11 hónappal ezelőtt kezdték el, és 5 hónap alatt fejezték be a felújítást. Megtalálták azt a befektetőt, akivel nem kellett szakmai kompromisszumot kötni, a világon elérhető legfejlettebb technikát, berendezéseket hozták el Marosszent-györgyre.
Az ügyvezető igazgató köszönetet mondott minden hatóságnak, minden hivatalnak, magánszemélyeknek, akik segítettek abban, hogy ilyen rövid időn belül megvalósuljon az elképzelés.
– Reméljük, hogy egy év múlva hírt adhatunk arról: megszületett az első baba, aki ebben az épületben fogant!
Az ünnepélyes megnyitó után a meghívottak megtekinthették a klinikát, a felszerelést, a személyzet készségesen állt az érdeklődők rendelkezésére.