2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ahogy tavaszodik, egyre több kátyú tarkítja az utakat. A Marosszentgyörgyön átvezető 15-ös úton betömték a télutón hirtelen megjelent apróbb gödröket, azóta viszont újabbak lettek, a csatornafedelek körül felszakadt az aszfalt, emiatt a közlekedés balesetveszélyes. Az aknafedőket jelző táblák mintha csak részei lennének a nagy korszerűsítési projektnek – évek óta nem tudunk szabadulni tőlük. Ezt az utat úgy korszerűsítették, hogy azóta sem lehet mind a négy sávon haladni. A külső közlekedési sáv mindkét irányban inkább parkolásra alkalmas, hisz tele van gödrökkel, jelzőtáblákkal, meglazult aknafedőkkel. Ha „ki is ment garanciából” a Strabag által kivitelezett munkálat, az országos útügy, amelynek feladata lenne a karbantartás, nem javíttatja. A szentgyörgyi tetőről a minap is a külső sávon beereszkedő kamion hirtelen szembetatálta magát egy aknajelző táblával, alig tudott fékezni, kis híján balesett lett belőle. 

De mit is várjunk el egy olyan útügyi intézménytől, amely az elmúlt évtizedben még félezer kilométer autópályát sem volt képes átadni a forgalomnak? Szinte negatív rekordot dönthet a tavaly átadott 60 kilométer sztráda. Ennek az országnak a vezetését nem zavarja, hogy a 86 ezer kilométer közút közel fele még mindig kövezett, illetve földút, az aszfaltozott utak minőségére leginkább a csapnivaló jelző illik. A statisztika szerint a főutak 10,6 százaléka (1873 kilométer) négysávos, 1,6 százaléka (290 kilométer) 

háromsávos és 0,2 százaléka (31 kilométer) hatsávos. Az sem zavaró számukra, hogy a szakemberek elmondták: közlekedésbiztonság szempontjából legalább 50 évvel elmarad az utak állapota attól, amilyennek lennie kellene. Az viszont komolyan érdekelhetné a hatóságokat, hogy az elmúlt két évben Romániában 1 millió lakosra számítva közel százan haltak meg közlekedési balesetben. Ez az európai átlagnak a kétszerese. Hogy érthetőbb legyen: évente közel harmincezer közlekedési balesetben megközelítőleg 2000 ember hal meg. Akár úgy is mondhatjuk, hogy naponta öten. És nem kizárólag a szabálytalan vezetés miatt. Az útinfrastruktúrával szorosan összefüggő közlekedésbiztonság javítása, úgy látszik, ma még nem prioritás Romániában. Van helyette rendőrségi jó tanács a sofőröknek: vezessenek fokozott figyelemmel, ne menjenek bele kockázatos előzésekbe. Ez a minimum és a maximum is.