2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Folyfalva, Csiba, Káposztásszentmiklós és Karácsonfalva, a helységnévtáblák a mai napig nincsenek kihelyezve, a négy falu továbbra is Nyárádkarácson néven szerepel a hivatalos iratokban.

Bár Kerekes Károly parlamenti képviselő sokáig harcolt és már több mint két éve, hogy napvilágot látott a kormányhatározat, amely szerint visszakapják nevüket és önálló településként létezne Folyfalva, Csiba, Káposztásszentmiklós és Karácsonfalva, a helységnévtáblák a mai napig nincsenek kihelyezve, a négy falu továbbra is Nyárádkarácson néven szerepel a hivatalos iratokban.

A négy falut állítólag még a hatvanas évek végén csatolták össze, azóta Nyárádkarácson néven szerepelnek a hivatalos iratokban, és a házszámozás sem falvanként történt. Több mint öt évvel ezelőtt a falubeliek kérésére volt egy kezdeményezés a falvak szétválasztására és megszületett az azt elrendelő kormányhatározat is, miután Kerekes Károly parlamenti képviselőnek köszönhetően sikerült bizonyítékokat szerezni arról, hogy ezen falvak valójában külön településként léteztek. Ennek már lassan több mint két éve, ám a szétválasztás gyakorlatban mégsem történt meg.

A helységnévtáblák kihelyezése a négy falu határánál, valamint a házszámozás rendezése a helyi önkormányzat feladata volna. Miért nem tettek eleget ennek? – tettük fel a kérdést Szaló Antal alpolgármesternek.

– 2008-ban valóban megszületett a kormányhatározat a falvak szétválasztására, ám a helységnévtáblák kihelyezése, valamint a lakosságra nézve a különválasztással járó személyi iratok cseréjével járó költségek miatt nem volt elsődleges fontosságú. Mindig volt ahová tenni a pénzt. A másik ok, hogy a Nyárádmente Egyesületnek, amelynek tagjai vagyunk van egy pályázata, amely által egységes helységnévtáblákat készíttetünk a teljes Nyárádmentének, Nyárádremetétől Dózsa Györgyig minden község falvainak. A pályázat nyertes, így megvárjuk, hogy vissza nem térítendő alapokból helyezzük ki a helységnévtáblákat. A napokban tartottuk meg a versenytárgyalást az új házszámokat felszerelő cég kiválasztására. Egy szatmári cég nyerte a licitet, 3 ezer lejt költ az újraszámozásra az önkormányzat – fejtette ki az alpolgármester.