2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A két Kend, Alkend és Felkend, mostani nevükön: Kiskend és Nagykend közösségének életerejét mi sem mutatja jobban, mint hogy két gyülekezetet alkotnak, és természetszerűen két papot is el tudnak tartani.


A két Kend, Alkend és Felkend, mostani nevükön: Kiskend és Nagykend közösségének életerejét mi sem mutatja jobban, mint hogy két gyülekezetet alkotnak, és természetszerűen két papot is el tudnak tartani.

A Kendek az utóbbi időben gyakran hallatnak magukról. Az 1906-ban épített kiskendi református templom kertjében történelmi parkot alakítottak ki, és augusztus 14-én ünnepélyes keretek között, az istentisztelet után leplezték le első darabját, az Attila-mellszobrot. A helybeliek úgy tudják, ez az egyetlen szobra a hun királynak Erdélyben.

Nagykenden legutóbb 2000-ben tartottak falutalálkozót. A mostanit szombaton, szeptember 4-én tartották, az egyházközség lelkésze, Galambfalvi Márton református tiszteletes kezdeményezésére.

A hazahívó szóra nagyon sokan hallgattak, zsúfolásig telt a felkendi templom. Igét hirdettek: Galambfalvi Márton, Koncz László backamadarasi és Nagy Orsolya kolozsvári lelkészek – a két utóbbi „vendéglelkész” voltaképpen hazajött, hiszen kendi származásúak. Verset mondott a templomban Boga Berta. Fülöp Kálmán a Simogat és Elégia a Megváltóhoz című verseit olvasta fel a nemrég megjelent kötetéből.

Istentisztelet után szeretetvendégség következett, a délután pedig szabadtéri játékokkal és bográcsfőzéssel telt el. Este az iskola tánccsoportja, a Kendi Csillagok szórakoztatta a közönséget a nagykendi Petőfi Sándor kultúrotthonban. A néptáncot Szabadi Nóra és Ördög Miklós Levente színművészek előadása követte. A falutalálkozót hajnalig tartó báli mulatság zárta. A rendezvény szervezője a nagykendi egyházközség, támogatói a balavásári önkormányzat és a helyi iskola (személy szerint Sagyebó István polgármester és Vajda József igazgató), Kabai Elek és Szabó Ferenc üzletemberek, Rózsa Csaba és Böjthe Zsombor mesterszakácsok voltak.