2021. május 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vasárnap Makfalván ünnepelte megalakulásának tizenharmadik évfordulóját a Magyar Polgári Párt (MPP). A szervezők a járvány okozta nehézségek ellenére is kiemelten fontosnak látták, hogy a szabályokat betartva személyesen találkozzanak és közösen ünnepeljenek.


Három Wass-Akarat díjat osztottak ki idén, egyiket Izsák Balázs vehette át

Fotó: Mezei János közösségi oldalaAz eseményt Vass Imre, Makfalva község polgármestere nyitotta meg, üdvözlő szavai után Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke szólt az ünneplőkhöz. 

– Az erdélyi magyar közösség többpártrendszerhez való joga az egyik legalapvetőbb, ha nem a legfontosabb demokratikus alapjoga, amelyet senki nem vitathat el tőlünk. A Magyar Polgári Párt volt az első bejegyzett politikai szervezet, amely megadta nekünk a választás szabadságát – fogalmazott.

 Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke az európai polgári kezdeményezés jelenlegi helyzetéről számolt be, annak céljairól és az MPP szerepéről a kezdeményezés kapcsán. 

Szász Jenő, az MPP alapító elnöke (ma a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke) felidézte a párt megalakulásakor vállalt eszméket és célokat: 

– Erdélyi magyar közösségünknek a választás szabadságát ígértük és megteremtettük. Hittük, hogy a szabadság, nemzet, család, erdélyiség, autonómia és keresztény gondoskodás értékei képezik erdélyi magyar közösségünk erkölcsi többségének alapját.

 Az utolsóként felszólaló Mezei János, az MPP elnöke kifejtette: 

– Erőt csak bölcsességgel, alázattal és tudatos munkával gyűjthetünk. Ha fontos az ügy, amelyért küzdünk, akkor nem az önös vagy pártérdek kell hogy vezéreljen, hanem az összefogás és az egymás segítésében elvégzett alázatos munka. Ezt a törekvést egykor a Magyar Polgári Szövetségben, most a Magyar Polgári Pártban és az Erdélyi Magyar Szövetségben valósítjuk meg. Nem a név, hanem mi magunk vagyunk, akik megtestesítjük ezt az ideológiát, mely minket vezérel és a közösségünk szolgálatába állít – fogalmazott az MPP elnöke.

 A rendezvényen sor került az MPP által létrehozott Wass-Akarat díjak kiosztására is. Az autonómiaharc töretlen képviseletéért, a közösségi jogok érdekében indított, az európai küzdelemben tanúsított kitartó és bátor kiállásáért és az SZNT élén végzett példamutató munkásságáért a párt Wass-Akarat díjban részesítette Izsák Balázs elnököt, továbbá Benedek Lászlót, Kápolnásfalu és Egyed Józsefet, Gyergyóújfalu polgármestereit, elismerve az MPP létrejöttének és tevékenységének segítésében kifejtett áldozatos munkájukat, a nemzeti ügyek következetes képviseletét és a településeik élén 2008 óta végzett kitartó és sikeres polgármesteri tevékenységüket.

 A rendezvényt a Hüpürcsös néptáncegyüttes színvonalas előadása zárta – derül ki Mezei János elnök beszámolójából.