2020. augusztus 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Több éve gödrös, sáros úttesten,

toldozott-foldozott járdán közelítik meg otthonaikat a marosvásárhelyi Memorandum utcában, a Kistemplom mögötti téren lakó családok. 

Habár adózáskor központi övezetnek számít, lassan a falusi utcák is jobb állapotban vannak a marosvásárhelyi Kistemplom mögötti térnél – nehezményezte lapunknak egy ott lakó hölgy. Mint mondta, évek óta áldatlan állapotok uralkodnak, 2016-ban korszerűsítés folyt a Ştefan cel Mare utcában, az összes környező utcát is rendbe tették, kivéve a Kistemplom mögötti teret, a Memorandum utcát. Amikor befejezték a Ştefan cel Mare utca nagyszabású felújítását, a lakók azt hitték, hogy végre nekifognak ennek is, viszont csupán annyi történt, hogy hozzávetőlegesen a templom közepéig öntöttek egy réteg aszfaltot az úttestre. 2017 második felében helyenként felásták az utat, új vezetékeket helyeztek el, aztán alkalomadtán dolgoztak egy-egy keveset a munkások, majd továbbálltak. A házak előtt megbontott járdarészt utólag valamelyest megigazították, ám a mai napig sincs egyenletes, leaszfaltozott járda. Az úttesten mintegy félméteres gödrök tátongtak, a nagyobbakat nemrég kaviccsal feltöltötték, viszont így is kerülgetniük kell a kátyúkat a gépkocsivezetőknek, hepehupás az út, esős időben sáros. Habár nem túl forgalmas a kis utca, az ott székelő orvosi rendelőt nagyon sokan keresik fel röntgenvizsgálatért, így az ottlakókon kívül a pácienseknek is bosszúságot okoz a gödrös, sáros úttest. 

Megkeresésünkre Nicu Tomuleţiu, az Aquaserv ivóvíz-szolgáltató vállalat sajtószóvivője elmondta, egy nagyszabású, európai uniós finanszírozású projekt keretében az ivóvíz- és szennyvízhálózat korszerűsítését célzó munkálatokat végeztek az utcában, tavaly decemberben fejezték be. Az utca szerepel a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal útkorszerűsítési tervében, tehát most, hogy véget ért a vezetékcsere, neki lehet fogni az úttest és a járda rendbetételének. 

Szerettük volna megkérdezni a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivataltól, hogy mikor számíthatnak végre új aszfaltútra az ott lakók, ám a sajtószóvivőt többszöri próbálkozásra sem sikerült elérnünk. 

Fotó: Nagy Tibor