2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Végéhez érkezett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának 2018/2019-es színházi idénye. Amint az az irodalmi titkárság által küldött közleményből kiderül, az évad során a társulat több mint 200 előadást játszott. 

Tizenegy bemutatóra került sor, ebből három (Szabadság, szerelem!, Áprilisnak bolondja, A magyar költészet napja) a Gáspárik Attila által az előző évadban indított De szeretnék gazdag lenni versösszeállítás-sorozat újabb kiadása volt. Ugyanakkor sor került egy rendkívüli produkcióra is: Pass Andrea Kő, papír, olló című szövege osztályterem-színházi előadásként került a műsorrendbe: Gecse Ramóna projektvezető irányításával a művészek iskolai osztálytermekben tartottak előadásokat. 

Az évad első bemutatójára (2018.10.03.) a Kisteremben került sor. A Székely János verseiből összeállított Én és a világ című előadóest a társulat és a Gyulai Várszínház koprodukciójában valósult meg. Ugyanott mutatták be Horace McCoy A lovakat lelövik, ugye? című regényének adaptációját a fiatal rendezők számára meghirdetett pályázat nyertes projektjeként, Mădălin Hîncu rendezésében (2018.10.13.). A nagyteremben Tamási Áron Tündöklő Jeromos című drámai játéka volt az első premier Török Viola rendezésében (2018.12.05.). Az előadás a társulat, a Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes közös produkciójaként jött létre. George Ştefan Tündérország/Ţara zânelor című kortárs drámáját a Román-magyar kulturális interferenciák a színházban 1918 után című projekt keretében, nagytermi stúdiótérben vitték színre Keresztes Attila és Laurenţiu Blaga rendezésében (2018.12.15.). A Liviu Rebreanu Társulat Dálnoky Réka Tévedések tárháza/Intenţii rătăcite című darabját mutatta be Nicu Mihoc rendezésében, ugyanazon projekt részeként. Agatha Christie A láthatatlan hóhér „…és már senki sem!” című krimijét szilveszteri premierként, Gáspárik Attila rendezésében, a Nagyteremben mutatták be (2018.12.31.). Zsótér Sándor rendezésében kistermi premierként volt látható Gerhart Hauptmann A patkányok című darabja (2019.03.08.). Kiss Csaba marosvásárhelyi születésű szerző Hazatérés Dániába című királydrámáját a szerző rendezésében, nagytermi bemutatóként vitte színre a társulat (2019.04.26.).

Költségvetési problémák miatt az intézmény kénytelen volt felfüggeszteni a 2018/2019-es évadra tervezett Henrik Ibsen: Nóra (r. Keresztes Attila) és Krysztof Kieslowski/Norbert Rakowski: Tízparancsolat (r. Norbert Rakowski) című produkciók gyártását, ezek bemutatója elhalasztódott. A nehézségek ellenére sikeres volt az évad: több mint 40.000 néző és 80% fö-lötti teremkihasználtság jellemezte. Folyamatosan az új kihívásoknak, a mindig megújuló forma és tartalom igényének kívánnak megfelelni, a mércét magasra tartva lépést tartani az európai színházi törekvésekkel.

Több fesztiválszereplés, rangos seregszemlén való részvétel, bel- és külföldi vendégjátékok (Kisjenő, Moldovai Köztársaság; Gyergyószentmiklós; Budapest – Vigadó; IFESZT, Székelyudvarhely; Országos Színházi Fesztivál – Bukarest; Brassó; Nemzeti Színházak Fesztiválja – Kolozsvár; Budapest – Nemzeti Színház; Rekamié Fesztivál – Szeged; Kézdivásárhely; Székelyudvarhely) is gazdagították a programot. A kísérőrendezvényekre (könyvbemutatók, jeles napok ünneplése, kiállítások, kulisszajárások) számos új érdeklődő is érkezett.

A rövid nyári szünetet követően ősszel újabb előadásokkal, rendezvényekkel várja közönségét és barátait a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. 

 Fotó: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház