2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Siófok KC 36-31-re kikapott a francia Nantes Atlantique HB csapatától a női kézilabda-Európa-liga vasárnapi döntőjében, Nagybányán. A magyar együttes az egész mérkőzésen csak kétszer, 1-0-nál és 2-1-nél vezetett.

A kisdöntőben a házigazda SC Minaur 33-31-re nyert a dán Herning-Ikast HB ellen, így bronzérmes lett.

A második számú európai kupasorozat négyes döntőjére címvédőként érkezett Siófok szombaton a második elődöntőben volt érdekelt, ráadásul hosszabbításban győzött, így három és fél órával kevesebb ideje volt a fináléig, mint francia ellenfelének, amely már előtte kivívta a döntős szereplés jogát. Mindez látszott is a meccs elején, mert a brazil Almeida de Paula vezérletével jobban kezdett, hatékonyan védekezett és pontos támadásokat vezetett a Nantes, így 13 perc után már 9-4-re vezetett. Egy ideig Zdvarko Zovko vezetőedző időkérése után sem változott a játék képe, majd jó védekezését kihasználva három gyors góllal 11-9-re felzárkózott csapata. A szünet előtt Zovkónak megint időt kellett kérnie, mivel az emberelőnyöket remekül kihasználó Nantes ismét elhúzott. A Siófokot négyszer sújtották kiállítással, ellenfelét egyszer sem, és ez a szünetben meglátszott az eredményen, a franciák 17-13-ra vezettek. A második félidő elején nyitott védekezésre váltott a magyar együttes, de hiányzott a játékából az átütőerő. 

A Nantes sokkal kiegyensúlyozottabban teljesített, így a meccs háromnegyedénél 30-24-re vezetett, és a különbség tovább nőtt. Bár az utolsó tíz percben 5-1-es sorozatot produkált a Siófok, az egyenlítésre nem volt esélye, mert játékosai a kulcsfontosságú pillanatokban nem összpontosítottak megfelelően. A Siófoknak ezzel megszakadt a 13 győzelemből és négy döntetlenből álló veretlenségi sorozata az európai kupaporondon. Legutóbb, 2019 novemberében éppen a Nantes-tól kapott ki.


Mestermérleg

Zdravko Zovko vezetőedző: „Szívből gratulálok a lányoknak, mert ezen a hétvégén hihetetlenül nagy akarással, roppant motiváltan, csapatként küzdöttek. Úgy gondolom, kihoztuk magunkból a maximumot. Rengeteget kivett belőlünk a szombat esti hosszabbításos elődöntő, kevés volt az idő a regenerációra, ezért vasárnap már nem voltak frissek a lábak, és fejben sem tudtuk kontrollálni a Nantes remek, kimondottan gyors játékát. Nem kifogásként mondom, de a bíróküldés rangon aluli volt az európai szövetség részéről, mert ami a pályán játékvezetés címszóval zajlott, az méltatlan volt a döntő színvonalához”.

Fotó: EHF


Jegyzőkönyv

Női kézilabda-Európa-liga, négyes döntő (Nagybánya), döntő: Nantes Atlantique HB (francia) – Siófok KC 36-31 (17-13)

Nagybánya, zárt kapuk mögött, vezette: Vranes, Wenninger (osztrákok).

Lövések/gólok: 48/36, illetve 45/31.

Gólok hétméteresből: 5/5, illetve 7/6.

Kiállítások: 6, illetve 12 perc.

Nantes: Placzek – Hagman 7 (3), G. Mitrovics 2, Ayglon 4, Sylla 1, Gassama 4, B. De Paula 6, cserék: André (kapus), Kpodar 4 (2), Escribano 3, Ahanda 2, Finstad, Maubon 3.

Siófok: Szikora – Böhme 1, Kiss N. 1, Tomori 2, Jezic 2, Niombla 5 (1), Aoustin 1, cserék: Csapó Kincső (kapus), Tóth G. 7 (5), Mazák-Németh Cs., Horacek 3, Such 5, Hársfalvi 4, Lapos.


Eredményjelző

Női kézilabda-Európa-liga, négyes döntő (Nagybánya):

* elődöntő: Siófok KC – Herning-Ikast HB (dán) 36-34 (19-18, 31-31, 33-33) – hosszabbítás után; Nantes Atlantique HB (francia) – Nagybányai CS Minaur 36-34 (21-15)

* a 3. helyért: Nagybányai CS Minaur Baia Mare – Herning-Ikast HB (dán) 33-31 (16-19)

* döntő: Nantes Atlantique HB (francia) – Siófok KC 36-31 (17-13)