2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Európa fejlett országainak a gazdaságnövekedése kisebb lesz idén és jövőre, mint a felzárkózóké.


           Európa fejlett országainak a gazdaságnövekedése kisebb lesz idén és jövőre, mint a felzárkózóké – tartalmazza a Nemzetközi Valutaalap (IMF) féléves Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook) címet viselő dokumentuma.
           A jelentés szerint a fejlett csoportba sorolt európai országok együttes hazai összterméke (GDP) idén 1,75 százalékkal, jövőre 2 százalékkal nő. A felzárkózónak tekintett európai országok gazdaságnövekedése jóval nagyobb lesz az IMF szerint, idén 3,75 százalék, 2012-ben pedig 4 százalék. Ide tartozik a kelet-európai országok közül Lengyelország, Magyarország, Bulgária, Szerbia, Horvátország, Litvánia és Lettország. A fejlett csoportba a kelet-európai térségből az euróövezeti tag Szlovákia, Szlovénia és Észtország, továbbá Csehország került.
          A felzárkózó európai országok közül a gazdaságnövekedés szempontjából kiemelkedik Törökország, ahol idén várhatóan 4,6 százalékkal, jövőre 4,5 százalékkal nő a GDP. A csoportból a legkisebb ütemű idei gazdaságnövekedést Horvátországban vár az IMF, 1,3 százalékosat, míg jövőre a legnagyobbat Szerbiában, 5,0 százalékosat. Az idei és a jövő évi várható gazdaságnövekedés közötti legnagyobb javulás Romániában következhet be a valutaalap szerint, az idei 1,5 százalék után jövőre 4,4 százalékkal bővül a gazdaság.