2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múlt kedden több barátságos mérkőzésre is sor került. Lapunk hasábjain már beszámoltunk a magyar és a román válogatott idei utolsó fellépéséről, most a jövő évi Európa-bajnokságra készülő válogatottak év végi formáját tekintjük át.

Múlt kedden több barátságos mérkőzésre is sor került. Lapunk hasábjain már beszámoltunk a magyar és a román válogatott idei utolsó fellépéséről, most a jövő évi Európa-bajnokságra készülő válogatottak év végi formáját tekintjük át.

A 16 Eb-résztvevőből négyen pótselejtezőt játszottak múlt kedden, 11-en játszottak barátságos mérkőzést, egyedül a Zbornaja pihent.

A lengyel–ukrán rendezésű Eb két esélyese egymással mérkőzött meg és a Nationalelf jókora csapást mért az Oranjera Hamburgban. A házigazda németek végig kiválóan futballoztak, s a második gólt szerző Miroslav Klose immár 63 alkalommal volt eredményes a válogatottban, mindössze öt találattal marad el a rekorder Gerd Müllertől.

Ugyancsak kikapott a Squadra Azzurra, melynek kapuját 112. alkalommal védte Gianluigi Buffon, aki ezzel beérte a válogatottsági örökrangsorban Dino Zoff legendás portást. Az olasz válogatottsági rekorder azonban továbbra is a 138-szoros válogatott Fabio Cannavaro. Az olaszok a 3. percben kapott góllal kaptak ki Uruguay együttesétől.

A lengyelek mellett a másik házigazda, Ukrajna is győzni tudott, Lembergben Ausztriát verték 2-1-re. Kurchev öngólt vétett, majd piros lapot kapott, s a hazaiak az utolsó percben szerezték meg a győzelmet.

A világ- és Európa-bajnok spanyol válogatott tíz perccel a mérkőzés vége előtt még kétgólos hátrányban volt közép-amerikai ellenfele otthonában, azonban a két David, Silva és Villa kiegyenlített Costa Rica ellen. Jól szerepelt a térség egy másik válogatottja is, Honduras ugyanis az Eb-részvételt elbukó szerbeket verte, akik immár második vereségüket könyvelték el amerikai túrájuk alkalmával (pénteken Mexikótól kaptak ki). Az Egyesült Államok pedig egy másik ex-jugoszláv válogatottat, Szlovéniát verte 3-2-re.

A háromoroszlánosok 43 év után tudták legyőzni a háromkoronásokat, ráadásul az angolok 1872 óta számolt történetük 2000. találatát lőtték Barry révén. Kikapott egy másik skandináv együttes is, igaz, a finneket ugyancsak skandinávnak számító dánok verték 2-1-re. Egyre biztatóbban szerepelnek a belgák, a románok megverése után most Franciaországban értek el gól nélküli döntetlent.

Visszatért a nemzetközi porondra a forradalom sújtotta Líbia, amely 1-1-es döntetlent ért el a fehéroroszok ellen.

Eredmények:

Honduras – Szerbia 2-0 (2-0), gólok: Bengtson (6., 30.)

Macedónia – Albánia 0-0

Fehéroroszország – Líbia 1-1 (0-1), gólok: Kornilenko (77.), illetve Ahmed Saad (32.)

Szlovénia – Egyesült Államok 2-3 (1-3), gólok: Matavz (9., 61.), illetve Buddle (9.), Dempsey (41.), Altidore (43., büntetőből)

Ukrajna – Ausztria 2-1 (1-0), gólok: Milevszkij (18.), Devic (90.), illetve Kucher (71., öngól), piros lap: Kucher (81.)

Luxemburg – Svájc 0-1 (0-1), gól: Xhaka (9.)

Dánia – Finnország 2-1 (0-1), gólok: Agger (57.), Bendtner (59.), illetve Eremenko (18.)

Olaszország – Uruguay 0-1 (0-1), gól: S. Fernandez (3.), piros lap: A. Pereira (81.)

Németország – Hollandia 3-0 (2-0), gól: T. Müller (15.), Klose (26.), Özil (66.)

Anglia – Svédország 1-0 (1-0), gól: Barry (22.)

Franciaország – Belgium 0-0

Costa Rica – Spanyolország 2-2 (2-0), gólok: Brenes (31.), Campbell (44.), illetve D. Silva (83.), Villa (92.)