2022. december 5., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Év Külhoni Tanára díjat ítélte oda a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága Fülöp József gyulakutai pedagógusnak. Az Év Tanára díjak múlt heti átadásán elhangzott: a pedagógusi pálya nemcsak a meglévő tudás átadásáról szól, hanem értékteremtő, értékátadó munka is.

A múlt szerdán megtartott budapesti díjátadó ünnepségen dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa elmondta: az oktatást nemzeti ügyként kell kezelni, ezért az elmúlt években a magyar kormány azon dolgozott, hogy a magyar gyerekeknek a határokon túl is elérhetővé váljon az anyanyelvi oktatás. Egy tanár nemcsak tanár, hanem adminisztráló hivatalnok, sok kis lelket ápoló lelkipásztor, szülő helyett szülő, pszichológus, sokszor utazásszervező, és ez a munka rengeteg áldozattal és gyakran a megbecsülés hiányával is jár. A magyar kormány éppen ezért fontosnak tartja, hogy az oktatás a határokon kívül is kiemelt, nemzeti ügy legyen – hangzott el. A kitüntetettekhez szólva a miniszteri biztos azt mondta, hatalmas felelősség nyugszik a vállukon, azonban személyük és tudásuk mély nyomott hagyott diákjaikban – számolt be a középsuli.hu magyarországi internetes magazin.     

Az Év Tanára díjat 2021-ben Titi Katalin Andrea, a budapesti Pitypang Utcai Általános Iskola oktatója érdemelte ki, az Év Külhoni Tanára díjat Fülöp József, a Gyulakutai Általános Iskola pedagógusa vehette át, az Év Óvodapedagógusa díjat Háger Erzsébet, a budapesti XXII. kerületi Bartók tagóvoda vezetője kapta.     

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a Bethlen Gábor Alapkezelővel együttműködve hirdeti meg az Év Tanára díjat, az elismerésre magyar és külhoni pedagógusokat jelölhetnek a különböző pedagógus- és diákszervezetek, a javasoltakat egyetemi oktatókból álló szakmai bizottság értékeli, de diákok is szavazhatnak rájuk. 

Három oktató kapta meg az év pedagógusdíját, Fülöp József (b) a határon túliaknak járót vehette át

Fotó: középsuli.hu


A 44 éves Fülöp József földrajz-történelem szakos tanár, és 21 éve tanít a gyulakutai általános iskolában. Középiskolai tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Líceumi Szemináriumban végezte, ami meghatározta keresztény értékrendjét. Szakmai diplomáját a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerezte – mutatkozott be a Népújságnak a kitüntetett pedagógus. Munkájában mindig fontosnak tartotta a tananyag és a mindennapi élet kapcsolatát, évente több kirándulást is szervezett kollégáival a Kárpát-medencében, és a hagyományőrzést is beépítik a tanrendjükbe néptáncoktatással, ünnepi előadások előkészítésével. Évek óta anyaországi iskolákkal is aktív kapcsolatot tartanak fenn, és ebben a Határtalanul program is segítségükre volt. Örömmel tapasztalta, hogy ezen alkalmak során a gyerekek interaktívan, autodidakta módon tanulhatnak és válhatnak tájékozottabbá, rengeteg kapcsolatot szerezhetnek, illetve a pedagógusok is fejlődhetnek módszereikben, hozzáértésükben – részletezte Fülöp József; nem tudja, ki jelölte őt erre a díjra, de hálás érte. Számára ez a díj megtiszteltetést jelent, a magyar állam elismerését a külhoni pedagógusok irányába. A jelenlegi magyar kormány nemzetegyesítő politikája a pedagógusokat is megerősíti a mindennapi életükben és munkájukban, és úgy érzi, az infrastrukturális befektetésekért, fejlesztésekért, a sokrétű oktatási-nevelési támogatásért köszönettel tartoznak – lásd a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot, intézmények felújítását, építését, eszköztárak bővítését, biztosítását, különböző pályázati lehetőségeket.

A kitüntetett pedagógus úgy véli, ez a díj nem egyedül az övé, hanem közös érdeme a mindenkori diákjainak, szüleiknek és a pedagóguskollégáknak – és itt nemcsak a gyulakutai munkatársakra gondol, hanem Esztelnektől Pétervásárán és Budapesten át Tófejig, Kassától és Beregszásztól Szabadkáig minden tanártársra. „És a sor itt nem fejeződik be, mert bárhol számíthattam volt diáktársak, barátok segítségére, akár a Gondviselő által utamba vezérelt segítőkész emberekre” – tette hozzá. 

A sikereket mindig a diák–szülő–tanár hármas egységnek, valamint a csapatmunkának tulajdonította. Szerinte a pedagógusi hivatásnak nemcsak a tudásátadás a célja (ami nem szorulhat háttérbe), hanem szólnia kell a morális és emberi értékek átadásáról, így válhatunk értékteremtőkké. Egy életútját kereső „kisfelnőttnek” szüksége van időnként lelki támaszra, támpontokra, iránymutatásra, és ha mindezeket megpróbáljuk a keresztény értékrend alapján biztosítani számukra, talán jót cselekszünk – egészítette ki pedagógusi hitvallását Fülöp József, aki Giovanni Bosco (Don Bosco Szent János) szavaival élve mondja: „Légy vidám, és tedd a jót, a verebeket pedig hagyd csiripelni!”.