2020. január 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hét erdélyi magyar, illetve állami és nemzeti kőszínház előadásait válogatták be a bukaresti idei Országos Színházi Fesztiválra. A hazai színházi szakma legfontosabb seregszemléjének számító fesztivált Bukarest színházaiban szervezik október 18. és 27. között, a beválogatott előadásokat a Román Színházi Szövetség (UNITER) jelentette be. Az Országos Színházi Fesztivál válogatója és művészeti igazgatója Marina Constantinescu színikritikus. A rendezvény idei, 29. kiadása az UNITER (Romániai Színházi Szövetség), az ARCUB – Bukaresti Művelődési Központ és a bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház szervezésében valósul meg. 

A fesztiválon erős marosvásárhelyi jelenlét lesz, a Nemzeti Színház két előadását, egy, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel közös koprodukciót, valamint egy marosvásárhelyi szerző műve alapján készült előadást is méltónak találtak arra, hogy meghívják a legrangosabb hazai szakmai szemlére. 

A marosvásárhelyi Nemzeti esetében ez a nyolcadik olyan alkalom, amikor a színház mindkét társulata részt vesz a hazai legrangosabb színházi seregszemlén. A Liviu Rebreanu Társulat a Cristian Juncu rendezésében bemutatott Conor McPherson: Tengeren (Navigatorul) című előadását viszi a rendezvényre, a Tompa Miklós Társulat pedig Horace McCoy: A lovakat lelövik, ugye? című produkciójával szerepel a fesztiválon. Az előadást a 2018-ban fiatal rendezőknek meghirdetett pályázat nyertese, Mădălin Hîncu rendezte, fellép: Gecse Ramóna, Varga Balázs, Bartha László Zsolt, Nagy Dorottya, Bokor Barna, Kiss Bora, Kádár L. Gellért, Simon Boglárka Katalin, Kádár Noémi, Csíki Szabolcs, Kocsis Anna, Bálint Örs, Borsos Tamás és Szabó János Szilárd. Díszlet- és jelmeztervező: Răzvan Bordoş, dramaturg, rendezőasszisztens: Szabó Réka. Az Országos Színházi Fesztivál mezőnyébe beválogatott sikerprodukciókat a következő évad folyamán a marosvásárhelyi közönség is láthatja.


A további marosvásárhelyi kötődések ezúttal Sepsiszentgyörggyel és Szatmárnémetivel kapcsolatosak. A szentgyörgyi Tamási Áron Színház Sam, avagy felkészülés a családi életre című előadását is beválogatták a bukaresti Országos Színházi Fesztiválra, az előadás koprodukció a Tamási Áron Színház alkotói és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős színésznövendékei között. Az előadásban játszott tizenhárom éves kamasz szerepének alakításáért Erdei Gábor elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját, a produkció zenéjéért pedig Bocsárdi Magort a legígéretesebb tehetségnek járó Teplánszky-díjjal illették a Magyar Színházak XXXI. Kisvárdai Fesztiválján.

Beválogatták továbbá a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának a marosvásárhelyi Székely Csaba Semmit se bánok című műve alapján készült előadását is, amelyet Lendvai Zoltán rendezett. 

A további meghívott magyar nyelvű előadások között szerepel a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház produkciója, Luigi Pirandello IV. Henrik című műve, amelyet Victor Ioan Frunză román rendező állított színpadra. 

A seregszemlén bemutatják a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Thornton Wilder által szerzett, A mi kis városunk című drámáját Vladimir Anton rendezésében. 

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház is jelen lesz a seregszemlén, ők Csehov Három nővérét mutatják be Albu István rendezésében.

A legtöbb – három – előadással a Kolozsvári Állami Magyar Színház lesz jelen Bukarestben. A fesztivál keretében is bemutatják a Tompa Gábor által rendezett Jónást, a Marin Sorescu műve alapján létrejött előadás a kolozsvári színház és a bukaresti Nottara Színház koprodukciója. Szintén Tompa Gábor állította színpadra A velencei kalmár című Shakespeare-művet, a harmadik meghívott produkció pedig Ernesto Anaya Las Meninas című alkotása, amelyet Andrei Majeri rendező vitt színre.