2021. június 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tisztelt páciensek! A glaukóma vagy népiesen zöldhályog nevű szembetegség kezelésében elért eredményeinkről szeretnék néhány hasznos információt közölni önökkel.

Több mint másfél éve működésbe helyeztünk két modern szemnyomáscsökkentő lézeres készüléket. Mivel nemcsak nálunk, Romániában, de világszerte is újdonságnak számítanak, fontosnak tartottam, hogy eljusson önökhöz ez az információ.


Az egyik az ún. SLT (selective laser trabeculoplasty), amely egyszerű konzultációs körülmények között is használható. Közel másfél éves tapasztalat alapján elmondhatom, hogy hatékonyan csökkenti a szemnyomást, átlagban 5,58 higanymilliméterrel, amely megfelel a nemzetközi szakirodalomban közölt adatoknak, ugyanakkor ez az érték megfelel egy szemcsepp okozta szemnyomáscsökkenésnek, ezért adott esetben a kezelés után abba lehet hagyni a csepegtetést. A beavatkozás nem fájdalmas, és semmiféle mellékhatása nincs. A lézer általában nagyon precíz, mikrométer nagyságú elváltozást okoz, csak ott hat, ahol kell. Nincs a szervezet többi részére káros hatása, ezért is terjedt el ennyire az orvoslásban. Hatékonysága hosszú távon is megmarad, egy hónap után már eléri a maximális értéket.

Ezzel szemben a második készülék már jóval nagyobb szemnyomáscsökkenést tud létrehozni. A beavatkozást ciklofotokoagulációnak nevezzük, és műtéti körülmények között végezzük, előtte helyi érzéstelenítés szükséges. A készülék két különböző módon tud kezelni. Az első klasszikus, nagyobb dózisú energialeadással történik, és nagyobb a szemnyomáscsökkentő hatása, elérheti akár a 30 higanymilliméteres értéket is. Ezt a beavatkozást csak súlyos, előrehaladott stádiumú glaukómában használjuk, amikor a látáskárosodás jelentős. A készülék fejlesztésében nagy előrelépést jelentett a mikropulzációs mód bevezetése. Ezáltal jelentősen csökkentek a mellékhatások, és megnövekedett a beavatkozás biztonsága, következésképpen elvégezhető a glaukómás betegek nagy részénél. Az általam másfél év alatt kezelt esetek alapján elmondhatom, hogy mikropulzációs technikával átlagban 14,2 higanymilliméteres szemnyomáscsökkenés érhető el, ami szintén megfelel a nemzetközi szakirodalomban közölt adatoknak, és eddig egyetlen súlyos mellékhatást sem okozott.


Az SLT-t főleg azoknak ajánlom, akik meg akarnak szabadulni a csepegtetéstől, vagy a kétféle cseppet egyre szeretnék csökkenteni.

A klasszikus ciklofotokoagulációt a fájdalmas, előrehaladott glaukómás szemek kezelésére, a mikropulzációs technikát azoknak, akiknél a maximális cseppkezelés ellenére nagyobb a szemnyomás, valamelyik cseppnek jelentős mellékhatásai vannak, a páciens nem csepegtet rendszeresen, vagy a cseppkezelés ellenére romlik a látóideg állapota.

Dóczi Keresztesi Zoltán

szemész főorvos 

Programálás: Dora Optics, Marosvásárhely, 

Mărăşeşti tér 21. szám, 

telefonszám: 0733-553-976