2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Miután a napokban a Mezőségen a vízszolgáltatónak korlátozó intézkedéseket kellett hoznia a vízzel való észszerű gazdálkodás érdekében, a  múlt hét elején Erdőszentgyörgy is hasonló helyzetbe került. A szárazság komoly erőpróba elé állítja a közösséget, ugyanis a helyi vízüzem nem tud elegendő ivóvizet előállítani, amekkora a fogyasztás, ezért vízhasználatot korlátozó intézkedéseket jelentettek be kedden.


IllusztrációA megnövekedett fogyasztás legfőbb okának a kerti és fóliaházi öntözést tartják, ezért közösségi oldalán Csibi 

Attila Zoltán polgármester arra kérte a lakosságot, hogy ne használja öntözésre a vezetékes vizet. Az elöljáró adatai szerint a vízüzem egy hónapban 12 ezer köbméter ivóvizet termel, ennek kétharmadát tudja kiszámlázni a szolgáltató, egyharmada viszont eltűnik, pedig ez a mennyiség mintegy tíz napig el tudná látni a várost. Ezért a polgármester „zéró toleranciát” hirdetett azokkal szemben, akik lopják a vezetékes vizet: akit rajtakapnak, azonnal bűnügyi feljelentést tesznek ellene. Azokat a vízórákat, amelyek nem rendelkeznek metrológiai engedéllyel, kötelezően ki kell cseréltetni július 15-ig, aki ennek nem tesz eleget, lecsatlakoztatják a vezetékről. Továbbá mindaddig, amíg helyre nem áll az optimális vízellátás, szakaszonként és időszakonként beszüntetik a vízszolgáltatást – jelentette be Csibi Attila Zoltán.

Néhány órával később a polgármester és a vízszolgáltató be is jelentették az első korlátozásokat: tizennégy utcában már kedd délutántól szüneteltették a vízszolgáltatást 17 és 20, valamint 22 és reggel 6 óra között, azaz este két, reggel három órát szolgáltattak vizet a rendszerben. Ugyanakkor bejelentették: szerdától reggel 9 órától este 8 óráig csak a fővezetékben lesz víz, ezért a település nagy részén nem fog működni a szolgáltatás. Ettől a lépéstől azt remélik, hogy néhány napon belül sikerül hosszabb időre visszaállítani a teljes vízellátást a településen. 

Az intézkedés elégedetlenséget váltott ki, egyesek szerint azok, akik locsolásra használják a vizet, éppen este és reggel pazarolnak, tehát ez nem megoldás – vélik, mire a polgármester elismerte, hogy valóban csak kompromisszumos megoldás, de tisztálkodnia mégiscsak kell a lakosságnak. Az is gondot jelent, hogy a rendszer gyakoribb lezárása és megnyitása miatt hordalék kerül bele, és a víz elszíneződik. A polgármester reméli, hogy az emberek megértik a helyzetet, és nem locsolnak, ellenkező esetben nehéz idő következik, mert a szárazság miatt nem tudják a napi ellátáshoz szükséges vízmennyiséget előállítani. Ha nem vezetnének be korlátozásokat, akkor három óra alatt kiürülne a rendszer, és víz nélkül maradna a település. Az adatok szerint a vízüzem napi kapacitása 624 köbméter, amiből normál körülmények között csak 500 fogy el, de a szárazság és a locsolás miatt 130 köbméter is eltűnik jelenleg a rendszerből. 

A korlátozásokat különböző övezetekben vagy idősávokban fogják alkalmazni, mindaddig, amíg a víztartalék helyreáll, illetve a vízlopás megszűnik.