2021. augusztus 3., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Recept a kultúrák átjárhatóságára

Ezzel a címmel koncertezett csütörtökön este a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia a Koszika & The HotShots együttessel.Néhány héttel korábban a Nemzeti Színházban tartott nagyszabású, az AFCN (Administrația Fondului Cultural Național/Nemzeti Kulturális Alap) által támogatott koncert után a filharmónia saját előadóterében is bizonyított. Autentikus szerzeményekkel új hangzást adva a klasszikusoknak. 

A zenei kínálat sava-borsát a Koszorus Krisztina – Koszika – által fémjelzett Koszika & The HotShots együttes adta, amely jól beilleszkedett a filharmonikusok által előadott áthangszerelt zenei világba. A repertoárban jól megfért egymás mellett a román és a magyar népzenei feldolgozás az együttes által már megszokottá vált stílusban, mi több, az előadás második felében felcsendült dalok hallatán azt is elmondhatjuk, hogy ez jól beilleszkedett a nemzetközi slágerek közé. Sőt, Koszorus Krisztina és Szász Csaba néhány szerzeménye nemzetközi elismerésre is törhetne. És itt jön be az a talán, amely oly sokszor elhangzik a popvilág keletibb régióiban, hogy miért nincs nálunk olyan áttörési lehetősége a szakmának, mint a gépezetté duzzadt angolszász kultúrkörben? A válasz megér egy misét. 

A koncerten a kultúrák átjárhatóságát mi sem bizonyította jobban a hangszerelésnél, amelyet a jelenleg Marosvásárhelyen tartózkodó Vaughn Roberts új-zélandi származású díjnyertes trombitaművész, zeneszerző, hangszerelő és zenekarvezető tett hozzá, aki karmesterként, trombitásként és vokalistaként is hozzájárult a koncert sikeréhez, két átirat kivételével, amelyet Zeno Apostolache jegyzett. Politikamentesen be lehet hozni a közéletbe a sokat hangoztatott multikulturalitást, autentikus módon, minőségi kínálattal. Megfelelően – anyagilag és erkölcsileg – megbecsült, saját művészekkel, akik felett a világhálódömping kínálatában átsiklik a tekintetünk. Lehet, hogy a szakma sincs még megfelelően ráállva arra a váltásra, receptúrára, amelyről az erdélyi szimfonikus mesék szóltak a Kultúrpalotában? A kóstoló jól sikerült.