2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Animációval a színesebb oktatásért

A koronavírus-járvány miatt az oktatás átköltözött az online térbe. Ez már senkinek nem újdonság, ahogy az sem, hogy ez az újfajta oktatás nagy megpróbáltatás elé állította a tanárokat és diákokat egyaránt. Sokszor lehet hallani, hogy a mai fiatalok már úgy születtek, hogy tudják használni a számítógépet és a különféle okoseszközöket, azonban mindenki tudja, hogy ez nem így van. Tény, hogy valóban jobban értenek hozzá, mint az előző generációk, és gyorsabban sajátítják el az új ismereteket ezen a területen is, de nincs a DNS-ükben a számítógép használatához szükséges tudás. Tehát elmondható, hogy az online oktatás főleg a kisebb gyermekek és szüleik életét nehezíti meg, hiszen a kisiskolások többsége nem érti meg olyan jól a tananyagot, és nagyobb szülői segítségre szorul. A tanítók is mindent megtesznek, de nem könnyű kiismerni az online oktatás módját. Szerencsére vannak jóakaró fiatalok, akik erejüket és idejüket nem kímélve mindent megtesznek, hogy segítsenek. Nemrégiben indult útjára az Erdélyi Online Iskola, hogy 1–4. osztályos tanulóknak segítséget nyújtson román és magyar nyelvből, matematikából, animációs videókkal. 

Az Erdélyi Online Iskoláról annak életre hívóját, Nagy Enikőt kérdeztük. Nagy Enikő: Sok negatív véleményt hallottam, és segíteni akarok

– Az Erdélyi Online Iskola kisiskolásoknak szóló YouTube-csatorna, amely magyar, román nyelv és matematika oktatásához segédanyagként használható animációs leckéket tartalmaz. A csatorna célja a tanulás segítése, látványossá tétele és megkönnyítése. Nem helyettesíti az oktatási intézmények tevékenységét, nem ad tanúsítványt. A mindenki számára ingyenesen hozzáférhető csatorna most 25 animációs videót tartalmaz, a videók száma hetente bővül. Az Erdélyi Online Iskola Facebook-oldallal is rendelkezik, ahova gyerekeknek szóló színes tartalmakat, verseket, keresztrejtvényeket, fejtörőket, matematikafeladatokat töltök fel.

Nagyon sok negatív véleményt hallottam a pedagógusoktól és a szülőktől az online oktatásról. Az ismerős tanítóknak az okoz gondot, hogy hogyan szemléltessék mindazt, amit tanítanak. Az osztályteremben a tábla és a különböző szemléltetőeszközök fontos szerepet töltenek be, hiszen a gyerekek bármikor ránézhetnek vagy megérinthetik azokat, nem beszélve a pedagógus személyes jelenlétéről. Most ez nem így van. A szülők neheztelnek, mert amíg zajlik az online oktatás, nem tudják végezni napi tevékenységüket. Az Erdélyi Online Iskola azért jött létre, hogy segítséget nyújtson a tanításban és tanulásban egyaránt. 

 Médiában dolgozóként naponta figyelem az online felületeket, a kreatívabbnál kreatívabb képeket és videókat, melyek versengenek a felhasználók figyelméért. A YouTube-on számos oktatóvideóval találkozhatunk, főként a magyar anyanyelvi kommunikációra és a matematikára fektetve a hangsúlyt. Az erdélyi magyar gyermekek számára nagyon fontos a román nyelv elsajátítása, és nem csupán azért, mert kötelező, hanem azért is, mert a nyelv használatával könnyebben érvényesülnek a későbbiekben. Ebből a megfontolásból készítettem el az első román nyelvű animációs videót magyar fordítással. A videóban a gyerekek tárgyakat látnak, olvassák és hallják annak a román és a magyar megnevezését. A szavak mellett mondatok is elhangzanak mindkét nyelven. 

Számomra meglepő volt, hogy viszonylag rövid idő alatt nagyon sokan megnézték a tartalmat, ezért döntöttem úgy, hogy folytatom a munkát. Azóta hetente készülnek újabb és újabb animációs videók, és egyre többen fedezik fel a csatornát, szülők, pedagógusok. Jelenleg a három fő tantárgyra koncentrálok, a magyar nyelvre, a matematikára és a román nyelvre, egyszerű magyarázatokkal és példákkal. A tartalmak a tankönyv alapján készülnek, először kitaláljuk, megírjuk a videó szövegét, majd ezt eljuttatom a megfelelő emberhez, aki felolvassa, rögzíti a hangot, végül pedig számítógépen elkészítem az animációt. A tartalmak elkészítéséhez természetesen szükség van szakmai készségekre, az oktatásban és a médiában szerzett tapasztalatra, technikai felszerelésre, programokra. Egy videó elkészítése néha több órát is igénybe vesz, de nem sajnálom az erre szánt időt, hiszen az a célom, hogy segítsek. Mint említettem, az Erdélyi Online Iskola nem helyettesíti az oktatási intézmények tevékenységét, csupán segítséget nyújt. A videókhoz bárki ingyenesen hozzáférhet a YouTube-on, lehetőség van a tartalmak visszanézésére, megosztására. 

A hosszú távú célom, hogy minél több tartalmat készítsek az 1–4. osztályosoknak, mert úgy látom, a jelenlegi helyzetben nekik kell a legtöbb segítséget nyújtani. Ez a projekt nem fog leállni, amikor újra elkezdődik a hagyományos oktatás, mert hiszem, hogy a pedagógusok akkor is fognak digitális eszközöket használni a tanítás megkönnyítésére, ez az online oktatás előtt is így volt.