2022. augusztus 11., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Selected Bags sikertörténete

Az utóbbi időben, a globális klímaváltozás nyilvánvaló jelenségeit figyelve, egyre többet hallunk arról, hogy környezetkímélő életmódot kell folytatnunk. Olyan témák kerülnek napirendre, mint a fenntartható fejlődés, a körkörös gazdaság vagy az ökológiai lábnyom. De mi köze van mindezeknek a divathoz? Nos, van. Egy baróti lány, aki eljutott Marosvásárhelyre több mint egy évtizede, és eldöntötte, hogy valami újat, érdekeset alkot, papír újrahasznosításával, különleges kézműves technikával egyedi táskákat készít. A hobbiként végzett foglalkozásból lassan vállalkozás lett. Az alkotó, Antal Hajnal arra készül, hogy május 20–30. között Románia egyik legnagyobb divat- és vizuális művészeti fesztiválján, a Romanian Creative Weeken Jászvásáron bemutatkozzon a szakma hazai nagyjai előtt. 


A szobaműhelytől a piros szőnyeges kifutóig 

Antal Hajnal Baróton született, középiskolai tanulmányait Sepsiszentgyörgyön végezte. 2001-ben, 14 évesen, egyik tanárnője ajánlására a „mindig magas, nyúlánk leányka” benevezett egy szépségversenyre. A sikeren felbuzdulva 16 évesen jelentkezett a Marosvásárhelyen megszervezett Krónika szépe – erdélyi kitekintésű – szépségversenyre. Így csöppent be a divat világába. A marosvásárhelyi megmérettetésen felfigyeltek rá a fotósok. Több katalógust készítettek, amelyekben hazai divattervezők ruháit is bemutatta. Aztán jött a kolozsvári egyetem, ahol kommunikációt tanult, majd a mesterfokozatot politikai marketing szakon végezte. Egy ideig kacérkodott a politikai pályával is, végül Kolozsváron egy tőzsdeügynökséghez került. 21 évesen a magyarországi cég kommunikációsaként, majd ügyvezetőjeként megtanulta a vállalkozás alapjait. 

Az ügyfél ízlése szerint készül a minta

Fotók: Vajda György 


2010-ben jelenlegi férjével, Hunorral létrehozták az első cégüket. 2012-ig ruhákkal kereskedtek, majd a piac átalakulása miatt váltaniuk kellett. Így esett a választás a táskákra. Hajni nem volt iparművész. Cégvezetési tapasztalatot szerzett, kiépítette kapcsolatait. Az interneten ismerkedtek meg a maja fonási technikával. Elkészültek az első táskák, az elején saját használatra. 2013 szeptemberében az egyik nyilvános eseményen ruhája kiegészítőjeként saját készítésű levéltáskával jelent meg. Az eseményen részt vevők felfigyeltek a különleges termékre. Októberben Marosvásárhelyen, a helyi divattervezőknek szervezett bemutatón felajánlotta Iszlai Adél tervezőnek, hogy társítsa a táskákat az általa bemutatott ruhákkal. Sikerült. Egyre többen rendeltek. Megszületett az elképzelés: Selected Bags, azaz válogatott, egyedi táskák. Tudatos névválasztás volt, mert az alapvető elképzelés szerint egy nem mindennapi, különleges termékről van szó. A klienskör sem mindennapi. A márkajegy (logó) zöld, a három levelet utánzó elem is azt jelképezi, hogy mennyire fontos számukra a környezetvédelem. De nemcsak az újrahasznosítható anyag miatt választották ezt a nevet, hanem azért is, mert minden táska egyedi, hiszen a legtöbb személyes megrendelésre, a kliens ízlésének megfelelően készül. Az ötletet igazolta az is, hogy különlegesebb marketingmódszerek nélkül egyik ügyfél ajánlotta a másiknak a terméket. Aztán 2017-ben valahogy megrekedt az üzlet. A munkahely miatt a fiatalok Jászvásárba mentek, ahol rájöttek, váltani kell, szélesíteni az ajánlatot. Még abban az évben jelentkeztek egy székelyudvarhelyi divatbemutatóra, ahol már egy egész kollekciót mutattak be. Ez lendületet adott. Aztán eldöntötték, hogy „ki kell mozduljanak az erdélyi burokból”. Az első lehetőséget a 2021-es év jelentette, amikor kijutottak a budapesti innovációs technikákat felsorakoztató Smart Family fesztiválra. Az ütőkártya az újrahasznosítható anyagból készült divattermék volt. Tizenkét erdélyi cég jelentkezett az online formában rendezett előválogatóra, Maros megyét a Selected Bags termékcsalád képviselte. A kiállításon való részvétel óriási lehetőséget teremtett újabb üzleti kapcsolatok kiépítésére, a termék népszerűsítésére, ugyanakkor arra ösztönözte az alkotókat, hogy továbblépjenek. Ezt a lépést a jászvásári Kreatív Hétre való benevezés jelentette. 

Háttérben az alapanyag és a késztermék


Antal Hajnal az összművészeti fesztivál designszekciójára nevezett be. Le kellett küzdenie félelmeit, a kudarc miatti aggodalmait. De jó kihívásnak bizonyult. A jelentkezési feltételek szerint egy legtöbb 30 oldalas dokumentációt kellett bemutatni, amelyben a küldetéstudat megfogalmazása mellett fontos volt a motivációs levél is. Hét darabból álló kollekciót kellett ismertetni leírással, fotóval, hiszen ezeket a bemutatandó ruhákkal társítva a piros szőnyegen is felvonultatják. A jelentkezés után hosszú várakozási időszak következett, aztán jött a válasz. Kategóriájukban az idén 43 alkotó jelentkezett ruhakollekcióval, kiegészítőkkel, az utóbbiak közül 14-et választottak ki. Antal Hajnalt a Selected Bags termékcsaláddal, egyedüli magyarként beválogatták a megmérettetésre, így ott lehet a romániai divatszakma egyik legrangosabb eseményén. A részvétel nemcsak bemutatkozási lehetőséget jelent, hanem a rendezvény előtt máris mentorálják a jelentkezőket. Hivatásos modellekkel mutatják be a hazai divattermékek legjobbjait. A rendezvénynek pedig óriási a médiavisszhangja. 

– A műhelyben levő televízión mindig a Fashion tévé adásait követtem. Arra vágytam, hogy valamikor én is hasonló eseményen vegyek részt. Teljesült a vágyam… – mondta lapunknak Antal Hajnal.


Trendet követő ihlet 

– A legfontosabb az inspiráció. A kész ruhához és cipőhöz igazítom a táskát színben, formában, díszítőelemeivel. Az alaphangulatomtól függ, hogy az adott ruhához milyen kiegészítő készül a megrendelőnek. A fantáziám, pillanatnyi gondolataim indítják el az alkotófolyamatot, azt, hogy milyen formája, színkombinációja lesz a táskának. Ezt mindig az adott ruha határozza meg. Nehéz az újrahasznosítható papírból megtalálni a táska motívumait és a színvilágát. Több képes magazinból válogatom ki a motívumokat. Rengeteget kell dolgoznom azért, hogy kialakuljon az összhang. Miután a megrendelő kifejti az igényeit, tőlem függ a motívumok kombinációja az összhatás kialakítása érdekében. Mindegyik alkotás egyedi, és akkor sikeres, ha megismerik az utcán, hordják a táskáimat, beszélnek róluk. A táska tükrözi mind az alkotó, mind a viselője életérzését, gondolatait, pillanatnyi hangulatát, művészi érzékenységét, környezettel való kapcsolatát. Megmutatja tulajdonképpen, hogy milyen értékrendet követ viselője, így eszmei és erkölcsi értéke is van a táskának, és nem mellékes környezetbarát üzenete sem. Sokan azért vásárolják a Selected Bags táskákat, mert környezettudatos életszemléletet közvetítenek. A környezetvédelem a jövő innovációs technológiája. Mi azzal előztük meg a kort, hogy nemcsak a politikában, hanem a divatban is mutatjuk az utat, a trendet. 2013-ban ez nem sokat jelentett a vásárlóknak, mert nem érdekelte őket a környezetvédelem, de egy ideje divat lett a környezetkímélő szemlélet. Ez a mi adunk is. Van, aki tudatosan jön hozzánk, mert a táskák alapanyaga papír, és ezzel hozzá akar járulni a környezetvédelemhez. 

A segítőtárs, Bartha Hunor-István 


A jászvásári részvétel után Antal Hajnal és férje, Hunor azt tervezik, hogy a táskák vízálló bevonatát növényi cellulóz alapú fóliára cserélik, így majdnem száz százalékban ökoterméket állítanak elő, minimális ökológiai lábnyommal. A vállpántoknak, erősítésnek használt bőrkiegészítők is más termékből származó hulladékanyagok. Nem szeretnének nagyipari méretekben termelni, mert akkor feladják termékeik egyedi kézműves jellegét. A hosszú távú tervek között szerepel egy látványműhely megnyitása Marosvásárhelyen vagy Kolozsváron azért, hogy elsősorban a környezetkímélő kézműves technológiát népszerűsítsék. 

– Amikor elkezdtük a táskák előállítását, nem az volt a célunk, hogy nyereséges vállalkozást hozzunk létre. Valójában egy környezetkímélő hobbi volt. Rájöttünk, hogy kezdő vállalkozóként a cégnek nem csak profitorientáltnak kell lennie. Az is az egyik célunk, de rájöttünk, hogy csak akkor lehet hosszú távon sikeres a vállalkozás, ha valami többletérték is van az ötlet mögött. Kell valami több, ami szívet, lelket lehel a termékbe. Korszerű értéket kell közvetíteni, és akkor az érdeklődők elhiszik, hogy számukra is fontos mindaz, amit képvisel a termék, a táska. És ez az erőssége a Selected Bagsnek: az életérzés, amit közvetítesz önmagadnak és másoknak, és akkor nem csak egy egyszerű táskát fogsz a kezedben, vagy helyezel a válladra… – mondja Antal Hajnal tanácsként azoknak, akiknek talán ihletforrás lehet eddigi életpályája.