2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az év legpörgősebb bulijaként hirdetik az első alkalommal szeptember 14-én megtartandó Erdélyfestet az esemény szervezői. Az egy nap alatt több hazai és magyarországi könnyűzenei előadót színpadra állító Maros megyei rendezvény helyszíne Makfalva. – A fesztivál célja a zene révén egyesíteni az erdélyi magyarságot, valamint érvényesíteni a helyi kulturális értékeket – fogalmazott Marius Grad főszervező. Bár a fesztivál elsősorban a magyar nemzetiségűeket szólítja meg, szívesen látják a más anyanyelvű közönséget is. Ugyanakkor a kicsikre is gondolnak: a tervek szerint a déli órákban gyermekműsor, versenyek lesznek, valamint vidámpark is.

Az Erdélyfesten egy nap alatt több hazai és magyarországi együttes, előadó koncertezik. Keresztes Ildikó szólókarrierjének 20. évfordulójára kibővült zenekarral, színes repertoárral lép színpadra. Az új dalok mellett a már jól ismertek áthangszerelve, újragondolva, csipetnyit az erdélyi gyökereket idézve tűnnek fel. A fellépések során hihetetlen energiaszintjének, színpadi jelenlétének, lélektől lélekig érő balladáinak és lendületes rockslágereinek köszönhetően észrevétlenül ejti rabul a közönséget korosztálytól függetlenül. A marosvásárhelyi születésű, Magyarországon élő énekesnő hosszú évekig részt vett az ifjú, feltörekvő tehetségek felkarolásában, akik közül többen neki köszönhetik, hogy ma megélhetik álmaikat előadóművészként.

Klasz Andreas énekes-dalszerző 2010-ben kezdte zenei pályafutását, ami után bekerült a legjobb tíz előadó közé a Fásy Ádám által Kolozsváron szervezett mulatós műfajú versenyen. Ezt követően számos magyarországi koncertet adott többek között Hajdúszoboszlón, Gyulán, a Balatonon, Zalaegerszegen, Mogyoródon. Időközben a Muzsika TV is felkarolta az énekest, és fellépési lehetőséget nyújtott neki többezres közönség előtt. Klasz Andreas eleinte feldolgozásokat játszott, később főként saját maga írta dalait. Első szerzeménye Te vagy a gyémánt címmel jelent meg, ezt követte a Te vagy az álmom, Meghódítottad a szívem, Pezsgőt az asztalra és a sor még hosszan folytatódik. Eddig három lemezt adott ki, és szeptemberben piacra dobja a negyedik albumot. Reméli, hogy ezzel újra meghódítja az erdélyi magyarságot. 

A fesztiválon fellép Tamás Gábor kolozsvári énekes, zeneszerző, a magyar kultúra lovagja, közismert dalok előadója. „Az utóbbi évek sikeres koncertturnéi hatására úgy érzem magam, mint egy misszionárius, akinek az a feladata, hogy boldog és kellemes perceket szerezzen az embereknek, New Yorktól Stockholmig, Törökországtól Erdélyig hirdesse a muzsikát. Örömmel teszek eleget eme hivatásnak” – vallotta a kincses városi előadó.

Koncertzik a budapesti Kökény Attila, aki az 5. Megasztár tehetségkutatóban a 2010 legjobb férfihangja elismerést kapta. Szintén a magyar fővárosból érkezik L. L. Junior roma származású magyar rapper, előadó-dalszerző, aki az 1990-es évek végén alakította meg két társával (Fatima és Beat) együtt a Fekete Vonat nevű formációt. Az együttes nagy sikert aratott Magyarországon: két platina- és egy aranylemezt kapott. Sikerük csúcsán a csapat közös megegyezés alapján szétvált, és Junior 2001-ben elutazott az Egyesült Államokba. Egy év szünet után hazatért, és 2002-ben a Private Moonnal elkészítette első szólólemezét, azóta minden évben kiadott egy-egy albumot.

Színpadra lép a legendás V-Tech zenekar is, amelyet Kefir és Szamóca 1998-ban alapított. Kefir fiatal kora ellenére 15 éve a magyar popkultúra része: 21 slágeréből készült videoklip, ezek szinte kivétel nélkül vezettek valamilyen magyar slágerlistát. Számos arany- és platinalemez, vagyis több százezer eladott hanghordozó, több ezer koncert és fellépés, számtalan magyarországi és nemzetközi siker fűződik a nevéhez; nemcsak a V-Tech tagjaként, de szólóban is sikeres tudott lenni.

A hiphop műfajt képviselve érkezik a fesztiválra az AK26 nevű magyarországi formáció, valamint Mogács Dániel budapesti humorista is szórakoztatja a közönséget. A reggelig tartó buli hangulatáért lemezlovas felel majd. A fesztiválra 50 lej értékben lehet belépőt váltani, a VIP-jegy 200 lejbe kerül, ugyanakkor öt jegy megvásárlásánál a hatodik ajándék. További információk a rendezvény honlapján és Facebook-oldalán.