2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar Országgyűlés együttese nyerte a Nemzeti Összetartozás Labdarúgótornát, amelyet hat Kárpát-medencei csapat részvételével rendeztek meg pénteken és szombaton. Erdély a negyedik, Csángóföld a hatodik helyen végzett.

Pénteken a csoportmérkőzéseket játszották le, 2x25 perces találkozókat vívtak a felek, szombaton pedig a helyosztók zárták a rendezvényt, itt már 2x35 percesek voltak a meccsek a budapesti BVSC-pályán.

Az első napon az A csoportban Kárpátalja, Erdély, Csángóföld, a B-ben a magyar parlamenti válogatott, Délvidék, Felvidék lett a sorrend. A zárónapon a döntőben a házigazda együttes, az Országgyűlés csapata 3-3-as döntetlen után tizenegyesekkel 4-2-re nyert Kárpátalja alakulata ellen úgy, hogy a félidőben még 3-1-es hátrányban volt. A bronzmeccsen Délvidék 3-1-re verte Erdélyt, az ötödik helyért pedig Felvidék 3-3-as döntetlent követően büntetőkkel bizonyult jobbnak 3-1-re Csángóföldnél.

A program zárultával a döntő résztvevői, illetve a többi csapat nézőtéren helyet foglaló tagjai közösen elénekelték a magyar himnuszt.

Ez volt a második ilyen esemény, az elsőt tavaly októberben, a székelyföldi Csíkszentdomokoson rendezték.

A részt vevő csapatok tagjai – a kiírás szerint – alapvetően amatőr játékosok, „civilben közméltóságnak számító futballisták” voltak. A torna népszerűsítése érdekében azonban csapatonként – „old boys” korosztályból, 44 éven felüliek közül – egy neves labdarúgó és egy híres közéleti személyiség vendégjátékára is lehetőség nyílt, illetve kapusposzton is engedélyezett volt egy vendégfutballista szerepeltetése a plusz 44 éves korosztályból. A magyar parlamenti válogatottban Kenesei Krisztián, Szeiler József és Balázs Pali szerepelt így vendégként.

A tornát a nemzeti összetartozás jegyében írták ki Kövér László házelnök kezdeményezésére, aki maga is szerepet kapott csapata két csoportmérkőzésén és a döntőben is – tájékoztatta az MTI-t Magyar Zoltán szövetségi kapitány, tornaigazgató.

A harmadik Nemzeti Összetartozás Labdarúgótorna rendezését a Délvidék vállalta el.

Tikvicki Tibor (b), Délvidék és Ilyés Csaba, Erdély parlamenti válogatottjának tagjai a II. Nemzeti Összetartozás Labdarúgótorna bronzmérkőzésén

Fotó: MTI/Kovács Anikó