2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Június 24. és július 12. között

a Bolyai Farkas Líceum néhány diákja és tanára Portugáliában és Németországban olyan felkészítőn vesz részt, amit követően bekapcsolódhatnak az EU által meghirdetett Erasmus programba. 

A felkészítőről Jakab Irma Tünde informatikatanárnő elmondta: miután meghirdették a pályázatot, kiválasztottak 16 diákot, akik Németországban és 17 tanulót, akik Portugáliában vesznek részt a felkészítőkön. Akik Németországban lesznek, Androidra, míg a Portugáliában levők iOS-re fejlesztenek alkalmazásokat. Mindkét csoport megismerkedik a vendéglátó ország történelmével, földrajzával, ezenkívül kommunkációs gyakorlatokat végeznek angol, német, valamint portugál nyelven. – Hetente kétszer, az iskolai órák után tartjuk a felkészítőket. Nagyon sokat dolgozunk, mivel olyant tanulnak a diákok, amit az iskolában nem hallhattak. Ezért is hasznos a program, mert olyasmit tanulhatnak külföldön, amit az iskolai oktatás nem biztosít. Könnyebbnek tűnik a nyelvi felkészítő, mivel olyan fogalmakat tanulnak meg a diákok, amelyek a szakmai nyelvezethez kötődnek. Emellett pedig van szervezési teendő is. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a szülőkkel, a partnerszervezetekkel, a vendéglátókkal és természetesen az iskola vezetőségével is. 

Deé Lukács András Gergely 10. osztályos tanuló a németországi képzéseken vesz részt. Elmondta, tavaly készített egy bluetoothos villanykapcsolót, ami a telefonjáról működik. Szeretett volna egy olyan androidos alkalmazást írni rá, amely reggel az ébresztő jelzéssel egy időben felkapcsolja a villanyt. A programnak köszönhetően alkalma lesz kidolgozni az ötletét. Izsák Attila 11. osztályos tanuló Portugáliába utazik. Elsősorban a lehetőséget szeretné kihasználni, mivel olyan országot választott, ahova másként valószínűleg nem juthatna el. Ugyanakkor programozói készségét is szeretné fejleszteni, remélve, hogy részvétele az Erasmus programban megkönnyíti majd a munkahelykeresést. A három hét alatt lehetősége lesz bepillantani a portugáliai művelődési életbe, a népszokásokba, ami mindenképpen gazdagítja majd ismerettárát. Mivel ez egy EU-s projekt, nagy hangsúlyt fektetnek az átláthatóságra, valamint arra, hogy utólag a résztvevők kamatoztassák az ott elsajátított tudást – mondta a diák. 

Oltean Annamária