2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A lakosságnak szolgáltatott földgáz árának szinten tartása és az iparban használt gáz árának emelése lehetővé teszi, hogy a forgalmazók néhány hónapig ne könyveljenek el veszteséget, de szeptemberben szükség lesz egy újabb áremelésre.

A lakosságnak szolgáltatott földgáz árának szinten tartása és az iparban használt gáz árának emelése lehetővé teszi, hogy a forgalmazók néhány hónapig ne könyveljenek el veszteséget, de szeptemberben szükség lesz egy újabb áremelésre, véli az E.ON România.

„A gáztörvényt módosító kormányrendelet és az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) döntése, hogy 10 százalékkal növelték az ipari fogyasztók számára forgalmazott gáz árát megelőzi, hogy a következő hónapokban újabb veszteségeket halmozzanak fel a gázforgalmazók. Mivel azonban az előrejelzések szerint jövő télen nő az importgáz ára, szeptembertől újabb áremelésre lesz szükség” – véli az E.ON România vezetősége egy közleményében, amelyet a Mediafax kérésére adtak ki. A kormány és az Országos Energiaszabályozó Hatóság múlt héten döntött arról, hogy kilenc hónapig, azaz július 1. és 2012. március 31. között a lakosság elsősorban hazai termelésű gázt kapjon, amely 40 százalékkal olcsóbb, mint a külföldről behozott, és ez lehetővé teszi, hogy ne kelljen emelni az árat. A rendelkezés szerint nem emelkedne a gáz ára a lakosságnak hőenergiát szolgáltatók esetében sem.

Az ipari termelők július 1-től 10 százalékkal többet fizetnek az elhasznált gázért.

„Az új szabályozás csak azt teszi lehetővé, hogy ne növekedjék veszteségünk a lakossági gázszolgáltatás esetében. A téli időszakban, amikor nagyobb lesz a fogyasztás és a külföldről behozott gáz ára 1.000 köbméterenként meghaladja az 500 dollárt, ismét nagy nyomás nehezedik majd a szabályozott árakra és szeptembertől újabb áremelés válik szükségessé. Az Országos Energiaszabályozó Hatóság becslései szerint az Orosz Köztársaságból behozott gáz ára 15,2 százalékkal lehet nagyobb a harmadik negyedévben és elérheti 460 dollár/ köbméter árat, ami jelentősen nagyobb a januári 399 dollár/köbméternél.

Tavaly az országosan elfogyasztott 13,8 milliárd köbméter gáznak 17,16 százaléka érkezett Oroszországból.

Az E.ON România, a német E.ON cég alegysége és a szabályozott árak miatt 2009 utolsó negyedévétől, a tavaly és egészen mostanig 400 millió lejes (95 millió eurós) fedezet nélküli költséget halmozott fel. Idén az első negyedévben a vállalat azt állítja, többletveszteségei elérték a 240 millió lejt (58 millió eurót).

Hasonlóan a GDF SUEZ Energy România is fedezi költségeit az Országos Energiaszabályozó Hatóság döntése alapján.

„A román hatóságok döntése, hogy hazai termelésű gázból fedezik a lakosság gázellátását és nem emelik az árakat, másoknál pedig jóváhagyták a 10 százalékos növekedést pozitív jelzés a GDF SUEZ csoport számára, mert védelmet nyújt a sérülékenyebb rétegek számára, de lehetőséget teremt a GDF SUEZ Energy România számára, hogy fedezze költségeit”, mutat rá a francia–belga cég romániai alegysége.

Az E.ON és GDF SUEZ a két legnagyobb romániai gázszolgáltató, mindketten 2005-ben, az állami vállalatok privatizációjakor léptek a romániai piacra.

A kormány vállalta az IMF előtt, hogy 2013-ig az ipari fogyasztóknál 2013 és 2015 között pedig a lakosságnál fokozatosan felszabadítja a gáz szabályozott árát.