2022. január 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Európa-konferencialiga selejtezőjének 2. fordulójában gól nélküli döntetlennel kezdte meg nemzetközi kupaidényét a Sepsi OSK a szlovák Nagyszombati Spartak otthonában.

A néhány dunaszerdahelyi szurkoló által is biztatott háromszéki alakulat egy pillanatra sem tűnt megszeppent újoncnak az Anton Malatinsky Stadionban, az első pillanattól kezdve letámadta ellenfelét, és belement a Spartak fizikai futballjába, kezdte beszámolóját az NSO. A középpályán gyakran túlzottan kemény párharcokból többnyire a vendégek jöttek jól ki, így többet volt a nagyszombati térfélen a labda, bár a tizenhatosba már ritkán jutottak be a szentgyörgyiek. Az átlövéseik viszont veszélyesek voltak, főleg Rajko Rep és Marius Ștefănescu próbálkozott: előbbi jobb felsőre küldött labdáját nagy bravúrral tolta ki Dominik Takác, a hazaiak kapusa, utóbbi lapos lövését már könnyebben tudta védeni.

A Spartak főleg Milan Risztovszkira fellőtt hosszú labdákkal próbálta áttörni a szentgyörgyi védelmet, de helyzetbe csupán Martin Bukata került, akinek első kapáslövése után még a szögletzászlónál kötött ki a labda, a másodiknál viszont alig ment fölé. Fél óra elteltével Cvetelin Csuncsukov kapott remek indítást Reptől, de kissé balról a rövid sarok fölé lőtt, majd a félidő végén Ștefănescu lőtt kapásból, keményen a jobb alsó sarokra, de Takác is ott volt, és megfogta a labdát.

A második félidőben a Spartak megpróbálta átvenni a kezdeményezést, ennek következtében mindkét oldalon enyhült a középpályás-védekezés szigora, és két-három percenként jöttek a helyzetek. Előbb Nicolae Păun szerelte a lövés pillanatában Risztovszkit, majd az Európa-bajnokságon is szerepelt északmacedón csatár fejelt mellé, miközben a hazai kaput is alig kerülte el a szünetben beálló Vitalie Damascan lövése. Bamidele Yusuf egyedül törhetett a Sepsi OSK kapujára, de Niczuly Roland kapus remekül zárta a szöget, és elakadt benne a labda, a visszatámadásból pedig Csuncsukov lemaradt az ötösön belül Ștefănescu beadásáról, és hiába reklamált büntetőt.

Bár az utolsó fél órára kissé megnyugodtak a csapatok, helyzetekben ekkor sem volt hiány. De míg nagyszombati oldalon sem Saymon Cabral, sem Kósa Sebestyén nem tudott lőni a kapu közeléből, Takácnak ismét akadt védenivalója, bár sem Rep átlövése, sem Csuncsukov ollózása nem okozott gondot neki.

A meccslabdát Kirjakosz Szavvidisz kihagyta, a felezővonaltól egyedül törve a Sepsi OSK kapujára, ám a jobb alsó sarok mellé tekerte a labdát. Négy perccel a vége előtt Boateng is kiugrott, de Bogdan Mitrea piros lap árán is megakadályozta az újabb ziccert – a Sepsi kapitánya így nem játszhat az e heti visszavágón.


Fotó: a Sepsi OSK közösségi oldala
Jegyzőkönyv

Konferencialiga, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés: Nagyszombati Spartak (szlovák) – Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK 0-0
Nagyszombat, Anton Malatinsky Stadion, 1000 néző. Vezette: Sztojanov (bolgár).
Sárga lap: Juszuf (52.), Risztovszki (69.), Twardzik (82.), Kósa (83.), illetve Aganovic (43.), Mitrea (83., 86.).
Kiállítva: Mitrea (86.).
Nagyszombat: Takác – Curma, Kósa, Twardzik, Mikovics – Bukata (80. Vlasko), Szavvidisz, Gric (88. Prochazka) – Cabral, Risztovszki (75. K. Boateng), Juszuf (88. Ivan).
Sepsi OSK: Niczuly – Dimitrov, Tincu, Mitrea, Ștefănescu – Fofana, Păun (84. Vașvari) – Aszkovszki (60. González), Rep (71. Achahbar), Aganovic (46. Damascan) – Csuncsukov (84. Bojics). 

Szerény FCSB-siker

Konferencialiga, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés: Bukaresti FCSB – Sahtar
Karaghandi (kazah) 1-0 (1-0)
Bukarest, Nemzeti Aréna, 5800 néző, vezette: Dimitriou (ciprusi).
Gólszerző: Cordea (38.).
Sárga lap: Al. Creţu (59.), Ov. Popescu (88.), illetve Mitosevic (24.), Hozin (33.).
FCSB: Vlad – Val. Creţu, Al. Creţu, Cristea, Radunovic – Moruţan (46. I. Stoica), Ov. Popescu, Vînă (46. Musi) –  Cordea (90+1. Cr. Dumitru), Tănase, Oct. Popescu (70. Coman.
Sahtar: Sacki – Gabisev (66. Kibirai), Hozin, Graf, Bujvolov, Atanaszkoszki –Mitosevic, Mawutor (76. Tatibaev), Bakaev – Sikovka (67. Rustemovic), Nazsarjan (59. Omirtaev). 

Megint egy nevenincs csapattól kapott ki a CSU Craiova

Konferencialiga, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés: KF Laci – CSU Craiova 1-0 (1-0)
Elbasan, Elbasan Arena, vezette: Saggi (norvég).
Gólszerzők: Zarubica (35.).
Sárga lap: Sherri (90+5.), illetve Conte (15.), Koljic (50.), Mateiu (67.).
KF Laci: Sherri – Roganovic, Malota, Ignjatovic, Velija – Lushkja, Deliu, Shehu – Zarubica (71. Qato), Guindo (89. Prengaj), Mazrekaj (84. Zulfiji).
CSU Craiova: Pigliacelli – Conte, Bălaşa, M. Constantin, Bancu – Mateiu (70. Bic), Nistor – Cîmpanu (64. Gustavo), Cicâldău (87. Căpăţînă), Ivan – Koljic (64. Markovic). 

Menesztették Ouzounidiszt, Bölöni érkezik Craiovára?

Az Albániában elszenvedett vereség következtében megvált edzőjétől a CSU Craiova. A görög Marinosz Ouzounidisz irányításával Románia-kupát és román Szuperkupát is nyert az alakulat, azonban a gyenge konferencialigás produkció kiverte a biztosítékot a klub vezetőségében. A 2021. február 7-én érkezett görög szakember sem volt elégedett a helyzetével, hiszen nem a kedvére igazoltak játékosokat, ráadásul  eladták a Galatasaraynak Alexandru Cicâldăut, ezzel lényegesen gyengítve a középpályát. Így a kenyértörés mindkét fél szempontjából adta magát megoldásként a konfliktushelyzet rendezésére. A klubvezetés egyelőre nem jelentette be, hogy kit szeretne edzőnek, a bukaresti sportsajtó mindazonáltal úgy tudja, Bölöni László lehet a hely egyik várományosa.