2019. szeptember 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az öregkor nem betegség (I.)

Az időskor beköszöntével az állat szervezete, akárcsak az emberé, sok változáson megy keresztül. Ezért idősödő kedvencünkre kiemelt figyelmet kell fordítani. Egyesek sorsára hagyják öreg állatukat, az igazi gazdi azonban felkarolja, és próbálja széppé tenni utolsó éveit is.

„Túl sok idős állatunk van, ez sok fájdalommal és állandó készenléti állapottal jár. Hol nehezen ébred, hol nyöszörög álmában, nehezen jár, köhécsel, nem eszik, ahogy elvárnánk. Folyton erősítgetjük, vitaminok, táplálékkiegészítők, méhpempő, fürjtojás, csirkemáj, marhahús… Az áprilisban készült fotón látható Brumi 17. évében van, kölyökkorában találtuk a Budai negyedben. Egész életében főnök volt a kertben lakó kutyáink között. Szeptember óta gyengélkedik, azóta behoztuk a lakásba” – meséli szeretettel és aggodalommal Nemes Gabriella, aki a gazdátlan állatok sorsát is szívén viseli.

– Miként változik az idősödő állatok szervezete, és milyen tünetek a jellemzők? – kérdeztük dr. Pálosi Csabát, a Noé Bárkája kisállatklinika szakorvosát.

– Az öregkor nem betegség. Az állatorvos-tudomány fejlődésének, a jobb tartási körülményeknek és táplálásnak köszönhetően a társállatként tartott kutyák hosszabb ideig és egészségesebb életet élnek. De, akárcsak az embereknél, az idő felettük sem múlik el nyomtalanul, és egyszer csak a valaha virgonc, örökmozgó kutya lelassul. Ez az életkorral járó természetes változás, a gazdi pedig sokat tehet annak érdekében, hogy kedvence a lehető legjobb állapotban élvezhesse élete utolsó időszakát. Az állatok öregedésének tünetei a levertség, fáradtság, étvágytalanság, és csökken az aktív időtöltésre, mozgásra való hajlandóságuk is. A szőrzetük deresedni kezd, „hangosan” alszanak, és kevésbé éberek. Gyengébbekké válnak, izomtömegük csökken, esetleg hízásnak indulnak, ugyanakkor lelassul a szívműködésük, anyagcsere-problémák jelentkeznek, és az agyi funkciók is romlanak.

– Hogyan nyilvánul meg a kutyáknál a demencia, a szenilitás?

– Az emberek gyakran meglepődnek, hogy az állatoknál is megjelenhet az Alzheimer-kór. A kognitív diszfunkciós szindrómaként is emlegetett betegség a 11 évesnél idősebb kutyák felét érinti, 15 éves kor felett pedig már a kutyák 70 százalékánál jelentkezik legalább egy tünet. A demencia tünetei ku-tyáknál: alvászavar éjszakai járkálással társítva, szorongás, nyugtalanság, a szocializációtól való elzárkózás vagy nehezen barátkozás, tájékozódási zavar, étvágytalanság, esetenként szokatlanul sok ugatás, túlzott nyáladzás, agresszió. Bármelyik tünet észlelése nyomán érdemes minél előbb állatorvoshoz fordulni, néhány közülük ugyanis kezelhető, és nyugodtabb idős kort élhet meg a házi kedvenc. Figyelni kell a kutya hallását és látását, mivel az érzékek elvesztése megnehezíti az életét. Ha gond adódik a hallásával, érdemes kézjeleket társítani a hangutasításokhoz, ha pedig a látása romlik, semmiképp nem ajánlott átrendezni a lakást annak érdekében, hogy az állat kényelmesebben megtalálhassa a megszokott helyét. Olykor a szürkehályogműtét is segíthet. Egyes állatok szorongását oldja a zene, de csökkentheti egy hosszú séta is, ugyanakkor megeshet, hogy kennelbe zárva nagyobb biztonságban érzi magát. Vannak már elérhető kezelések a demenciára kutyáknál, de csakúgy, mint az embereknél, akkor a leghatékonyabbak, ha idejében elkezdik alkalmazni. Az időskori megbetegedés diagnózisának felállítása után a legtöbb állatorvos javasolja az ómega-3-ban gazdag egészséges étrendet és a sok mozgást, hogy mentálisan aktív maradjon az állat. A demencia önmagában nem halálos betegség, de fizikai egészségi problémákkal párosulva (időskori arthritis, veseelégtelenség, vakság, süketség, egyensúlyvesztés stb.) már az állat elaltatásához vezethet.

– Milyen életmód-változtatás szükséges idős kutyák esetében?

– Mivel sok állat idősebb korban kevesebbet mozog, csökkenteni kell az ételadagját is ahhoz, hogy ne hízzon el, ami befolyásolhatja az egészségi állapotát. Ha hirtelen fogyás jelentkezik, feltétlenül az állatorvoshoz kell fordulni, mivel ez akár egy komoly betegség tünete is lehet. Ha idős korára megromlik a hallása, sétáltatásnál kiemelten figyelni kell, hogy ne essen baja. Mivel a matuzsálemi korú kutyák gyakran szenvednek ízületi fájdalmaktól, érdemes számukra puha fekhelyet biztosítani. A legcsekélyebb mozgási nehézség tapasztalásakor is állatorvoshoz kell fordulni, mivel a megfelelő kezeléssel megelőzhető a komolyabb betegség. 

Fotó: Nemes Gabriella