2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kutyahűség és szeparációs stressz

A szeparációs szorongás, akárcsak a csecsemőknél, a házi kedvenceknél is jelentkezhet. Az elválástól való félelem a csecsemő érzelmi fejlődésének egyik szakasza, amikor a viselkedése megváltozik, nyugtalanná válik, ha nincs közelében az anya. Hasonlóképp van ez a társállatoknál is, amikor hazaérve szétrágott használati tárgyak, felborított virágcserép vagy kuka fogad, esetleg dühöngő szomszédok panaszkodnak az eb egész napi ugatása miatt. De hasonló reakció jelentkezhet a pár napra kutyapanzióban hagyott állatnál is, amelyik képes napokig szomorkodni, és még a táplálékot sem fogadja el. 

– Van-e használható recept az elválástól való félelem miatt kialakuló viselkedészavarra? – kérdeztük dr. Pálosi Csabát, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetőjét. 

– A kutyák alapvetően társas lények, ezért a legtöbben közülük nem viselik jól, ha hosszabb ideig egyedül maradnak. Még a legbékésebb, legjobban nevelt eb is rombolásra képes, ha úgy érzi, elhagyták. A pánikoló állat szeparációs szorongása azonban következetes és kitartó nevelési módszerrel orvosolható. Gyógyszeres kezelés is létezik, de ehhez csak akkor érdemes folyamodni, ha minden más lehetőség kudarcot vallott. 

– Mitől alakul ki a szeparációs stressz?

– Az elkülönülés miatti stressz általában olyan esetekben alakul ki, amikor a kutya úgy érzi, ő a falkavezér, nem pedig a gazda. De az is vezethet szeparációs stresszhez, ha a kutya ahhoz szokik, hogy minden kisebb nyüszítését komolyan veszik, és szép lassan számára az lesz a természetes, hogy némi hisztivel bármit elérhet. Kölyökkutya esetében például megtévesztő lehet a sok sírás, mivel esetükben csak annyiról van szó, hogy hiányzik a megszokott környezet, az anyja és a testvérei. Ha jól akarjuk elkezdeni a nevelést, a legjobb, amit tehetünk, hogy nem vesszük figyelembe a sírását, bár ezt elég nehéz megtenni, és nem vesszük ölbe a kutyust minden egyes nyüszítésénél. Az állandó babusgatás mellőzésével el lehet kerülni, hogy később bepánikoljon, ha egyedül marad a lakásban, illetve azzal is csak jót teszünk, ha már a kezdetektől tudatosítjuk a kutyában, hogy mi vagyunk a falkavezér. 

– Ez milyen módszerekkel lehetséges?

– Például távozáskor ne köszönjünk el a kutyától, ne búcsúzkodjunk, és ha hazaértünk, soha ne a kutyát köszöntsük elsőként. Üdvözöljük a családtagokat, és a kutyát csak akkor hívjuk magunkhoz, ha már megnyugodott, és nem ugrál összevissza. Ezzel tudatosítjuk benne, hogy amint elmegyünk otthonról, ugyanúgy vissza is térünk hozzá, és egyben azt is a tudtára adjuk, hogy mi vagyunk a falkavezér. Csak következetes cselekedetekkel és kitartó munkával lehet megoldani az ilyen jellegű gondokat. Ugyanakkor szigorúan betartott programmal: hosszú séták, foglalkozások, játékok révén ingergazdag körülményeket kell teremteni a kedvencnek. 

– Milyen idegnyugtatók, táplálékkiegészítők bevetése ajánlott?

– A táplálékkiegészítőkkel is lehet próbálkozni: természetes hatóanyagú ízesített készítmények vannak forgalomban, rágótabletták, nyakörvek, homeopátiás szerek, amelyek lassan felszívódó természetes hatóanyagokat, valamint feromont tartalmazhatnak, és akár több héten át alkalmazhatók, akárcsak olyan párologtató készülékek, amelyek nyugtató hatású illóolajokat vagy feromont párologtatnak. Az anyakutya ember által nem érzékelhető illatanyagot, azaz feromont bocsát ki kölykei megnyugtatására. A feromonos készítmények az illatanyag mesterséges változatát tartalmazzák, amelyek mind kölyök-, mind felnőttkutyák megnyugtatásában segíthetnek. Nyakörvek, valamint a kutya környezetére fújható permetek formájában érhetők el ezek a termékek. A citromfű gyengéd, mégis hatékony gyógynövény a stressz csillapítására, akár huzamosabb ideig is alkalmazható. Oldja a feszültséget, sőt a depressziót is csökkenti, a macskagyökérrel együtt fokozódik a nyugtató hatása, de görcsoldó, emésztést javító hatása is ismert. A golgotavirág bioflavonoidokban gazdag, nyugtató és antidepresszív hatása lehet a kutyákra, akárcsak a kamillának. Talán a legszélesebb körben ismert természetes nyugtató a macskagyökér, amely mind emberek, mind kutyák esetén hatékonyan alkalmazható. Hatóanyaga a valériánsav, amelynek általános nyugtató- és alvásjavító, valamint izomlazító hatása van. Túladagolása azonban szédüléshez, mozgáskoordinációs zavarhoz vezethet. Ugyanakkor alkalmazni lehet nyugtató és idegrendszerre ható állatorvosi gyógykészítményeket, de csak állatorvosi javallatra és felügyelet mellett. Vitatható megoldás a rádió, illetve tv bekapcsolva hagyása, esetleg más társállat beszerzése, mindkét változat esetenként működhet, de egyik sem garantált.

– Segíthet-e az ivartalanítás egy pánikoló, nyugtalan kutyán?

– A szeparációs stressz megnyilvánulását illetően egyelőre nem találtak eltérést az ivaros és az ivartalanított ebek között. Tény viszont, hogy az ivartalanított kutyák kevésbé aktívak a nem ivartalanított társaikkal szemben.

Fotó: Szer Pálosy Piroska