2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hasnyálmirigy-gyulladás házi kedvenceknél

Az ünnepi időszakban és azt követően a csokoládémérgezés mellett a nagy mennyiségű zsíros étel is veszélyeztetheti a házi kedvencek egészségét, életét. Az elmúlt héten két olyan esetben is sürgősségi állatorvosi beavatkozásra volt szükség, amikor hasnyálmirigy-gyulladást állapítottak meg.

– Kis testűeknél vagy nagyobb testű állatoknál gyakoribb a hasnyálmirigy-gyulladás előfordulása? Milyen jelekből következtethet a gazdi a veszélyre, és megelőzhető-e a betegség? – kérdeztük dr. Pálosi Csabát, a marosvásárhelyi Noé Bárkája kisállatklinika vezetőjét. 

– Nagy és kis termetű kutyák, macskák egyaránt megbetegedhetnek hasnyálmirigy-gyulladásban, ugyanakkor a kisebbek a testtömegük és az elfogyasztott zsírosabb ételmennyiség függvényében egyértelműen veszélyeztetettebbek. Bármely korban, nemtől, fajtától függetlenül előfordulhat. Az akut hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő kutyáknál a has felfúvódása, hasi fájdalmak, étvágytalanság, hányás, hasmenés, depresszió, dehidratáció, görnyedt testtartás, láz jelentkezik. A heveny hasnyálmirigy-gyulladást több tényező együttes hatása válthatja ki. Ilyen lehet az elhízás, a sok zsírt tartalmazó eleség vagy csont fogyasztása, az epeutak betegségei, a fertőző betegségek, a reflux, a hasi trauma stb. Ezért is figyelni kell arra, hogy ha az állatnak alkalmanként ételmaradékkal szeretne kedveskedni a gazdi, az semmiképp se legyen nagyon zsíros vagy épp romlott. A zsíros koszton tartott kutyáknál, ha még a karácsonyi vagy más ünnepi vacsorákból is lakmároztak, nagy az esélye az akut hasnyálmirigy-gyulladás előfordulásának. 

– A hasnyálmirigy-gyulladás kutyánál és macskánál egyaránt előfordulhat. Van-e hasonlóság a tünetek között?

– Kutyánál a hirtelen fellépő intenzív hányás, hasi fájdalom, étvágytalanság, gyengeség, esetenként enyhébb hasmenés a legfőbb árulkodó jel. Macskánál a hullámzó bágyadtság, étvágytalanság, láz, esetenként hasi fájdalom. A kutyáknál a tünetek utalhatnak a betegségre, ugyanúgy a macskáknál is többnyire a bágyadtság és étvágytalanság a jellemző, de sok esetben nehéz felállítani a pontos diagnózist.

– Mégis miként állítható fel a biztos diagnózis?

– Mivel a hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisa nem egyszerű, a tüneteket mutató állatoknál alapos vérvizsgálat javasolt. Egyébként csak akkor megbízható a diagnózis, ha specifikus lipázt is mérünk. Ez speciális vérteszt, amely révén megbízható diagnózis állítható fel, mivel hányás, hasmenés, kiszáradás, hasi akut fájdalom nagyon sok mindentől  fennállhat. Amennyiben a hasi ultrahangvizsgálattal is látható a hasnyálmirigy megnagyobbodása, szerkezeti elváltozása, a diagnózis biztosnak vehető. Ugyanakkor ha nem látható az ultrahangon eltérés, az még nem zárja ki a hasnyálmirigy-gyulladás lehetőségét.

– Mi a különbség a heveny és az idült hasnyálmirigy-gyulladás között?

– A heveny hasnyálmirigy-gyulladás egyik percről a másikra kialakulhat. A kutya nem eszik, folyamatosan hányik, magas láza, hasmenése lesz, néhány óra alatt járásképtelenné, közömbössé válik, ha egyáltalán még képes járni, a fájdalomtól a hátát felpúposítja, mintha folyamatosan székelni akarna. Az enyhe megbetegedés sokszor különösebb tünetek nélkül zajlik le, és spontán gyógyul, a súlyos megbetegedés ellenben az állat halálát is okozhatja. A heveny gyulladás az életet veszélyeztető állapot, azonnali orvosi kezelésre, állatkórházi felvételre van szükség. 

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás az akut gyulladás maradványaként jelentkezhet. Tünetei hasonlóak az akutéhoz, de jóval enyhébbek. Az idült hasnyálmirigy-gyulladás esetén a mirigyállomány 80-85%-a elpusztul. Ebben az esetben tápanyagemésztési és -felszívódási zavar áll elő. Nagy mennyiségű, világossárga, gyakran kenőcsös, agyagszerű bélsár, étvágytalanság, gyakori szellentés, időnként hányás, hasmenés áll fenn. A kutya a fájdalom miatt nem viseli, ha megnyomják a hasát. A gyulladás folyamatosan rombolja a hasnyálmirigy szövetét, esetenként cukorbetegség alakulhat ki. Gyakori, hogy a krónikus betegség akár egy egyszeri nagyobb étkezéstől is az életet veszélyeztető akuttá válik. Szigorúan zsírszegény diéta szükséges, májvédő gyógyszerek, B-komplex-vitamin adható, a cukortartalmú étel kerülendő, egyébként egészséges kutyák esetében is, a kolbász, avas szalonnavég, zsíros szaft pedig végképp kerülendő.

– Gyógyítható-e a házi kedvencek hasnyálmirigy-gyulladásos megbetegedése?

– A kezelést annak függvényében kell alkalmazni, hogy mennyire súlyos az állat állapota. Elsődleges cél csökkenteni a gyulladást, és a kutya enzimtermelését a normális szintre állítani. Mérsékelni kell a hányásos tüneteket, ezért a kutyának 24 órán át nem szabad enni vagy vizet inni, de még a gyógyszert sem lehet szájon keresztül adni. Az állatorvos tanácsait megfogadva azután sok folyadékot kell itatni az állattal, mivel a hasnyálmirigy-gyulladásos kutyák körében gyakori a kiszáradás. A kezelésben a legfontosabb a négy-öt napon át tartó infúzióterápia és a fájdalomcsillapítás (még a fájdalmat nem mutató macskáknál is), majd ezt követi az alacsony zsírtartalmú, diétás táplálás. Amennyiben a betegséget időben diagnosztizáljuk, a beteg állatok általában egy hét alatt tünetmentessé válnak és meggyógyulnak, előrehaladott esetben azonban súlyos és akár életveszélyes állapot alakulhat ki. Ha megjelennek a szövődmények, előfordulhat, hogy a leggondosabb kezelés ellenére sem lehet a beteg állatot életben tartani. Javulás esetén lassan és fokozatosan kell visszatérni a szájon át való táplálásra, szigorúan zsírszegény, de magas szénhidráttartalmú diétával. Az ételt sokszor, kis adagokban kell adni. A hasnyálmirigy-gyulladáson átesett kutyáknak életük során diétás étrendet kell biztosítani – hangsúlyozta a szakember.

Fotó: Antalfi Imola